nieuws

13 okt 2017, 10:10

Team Groningen debuteert in 2019 bij Australische solar race

Team Groningen debuteert in 2019 bij Australische solar race

In 2019 staat voor het eerst een groep Groningse studenten aan de start van de komende editie van de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. De Groningers willen dan de strijd aangaan met Team Delft, dat donderdag voor de zevende keer zonne-autorace won. Tijdens de solar race moeten de teams 3000 kilometer afleggen door Australië.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Team Groningen, een groep studenten van de Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen, is nu al druk bezig met de voorbereidingen voor 2019 en wil met deelname een bijdrage leveren aan de innovatieve en duurzame ontwikkeling in Nederland.

Multidisciplinaire samenwerking
Solar Racing Groningen is het eerste Nederlandse team dat een samenwerking is tussen bedrijven, universiteit, hogeschool en MBO-scholen met een breed scala aan opleidingen. “In de opstartfase ben je bijvoorbeeld bezig met heel veel aspecten die met de techniek niets te maken hebben. Juridische zaken, marketing, communicatie. We hebben inmiddels een club om ons heen verzameld die op al die gebieden expertise heeft. Allemaal studenten in de stad Groningen”, zegt initiatiefnemer Jeroen Brattinga, derdejaars student Elektrotechniek aan de Hanzehogeschool.

Energietransitie
Naast de winst ligt een veel belangrijkere doelstelling. “Wij zien dit als onze kans om een steentje bij te dragen aan de energietransitie. Wat dat betreft zitten we hier in Groningen ook goed, met EnTranCe (Energy Transition Centre) en de Energy Academy Europe op steenworp afstand. Daarmee gaan we nauw samenwerken’’, aldus Brattinga. Alle partners worden onderdeel van een samenwerkingsplatform, wat uiteindelijk moet resulteren in meer investeerders en internationale bedrijven in Noord-Nederland.

Reis naar Australië
Twee teamleden zijn nu afgereisd naar Australië om de race van 2017 bij te wonen, die slechts eens in de twee jaar plaatsvindt. Dit is het moment om kennis en ervaring op te kunnen doen. Deze informatie is essentieel voor een goede voorbereiding op 2019. De reis is mogelijk gemaakt door Fencx Engineering Movement, Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen.

Let’s Gro
Solar Racing Groningen zal aanwezig zijn bij Dag van de Stad, de Noordelijke Klimaattop en het Let’s Gro festival. Bij Let’s Gro zal er een interactieve presentatie worden gegeven. Volg de Facebookpagina voor de laatste ontwikkelingen. Voor de komende maanden richt het team zich vooral op het onderzoek naar de meest geschikte technieken voor de auto en het benaderen van mogelijke partners.