nieuws

29 dec 2008, 12:12

Sterke stijging mensenhandel in Groningen

In Groningen is sprake van een sterke stijging van mensenhandel, met name van vrouwen die gedwongen worden om in de prostitutie te gaan werken. ‘Het gaat om een onacceptabele, mensonterende situatie. Die vrouwen worden onder valse voorwendsels naar Nederland gelokt en hier vervolgens gedwongen om als prostituee te werken’, aldus vanmorgen korpschef Oskar Dros. Hij zei dat bij de presentatie van het jaaroverzicht 2008 van de Groninger politie. De politie gaat in 2009 hard optreden tegen deze criminaliteit.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens korpschef Dros waren er in 2008 125 indicaties van mensenhandel. Die zijn allemaal onderzocht en dat leidde tot negen aanhoudingen. Een triest dieptepunt was volgens de korpschef een geval van een 16-jarig meisje uit Bulgarije dat door haar moeder aan een handelaar was verkocht en dat in Groningen als raamprostituee moest werken. Het meest trieste aan deze zaak was volgens de korpschef nog wel het feit dat de betrokkenen – verdachte handelaren en de moeder- zich afvroegen wat er nu eigenlijk zo erg aan was dat het meisje was verkocht.

‘We gaan er voortaan een permanent specialisme van maken en willen zo deze vorm van moderne slavernij een halt toeroepen. Groningen krijgt daarbij een landelijk experiment waarbij we de zaak meer aan de bron kunnen gaan aanpakken. Dat wil zeggen; Groningse agenten gaan nauw samenwerken met Bulgaarse collega’s om in dat land de vrouwenhandel tijdig een halt toe te roepen’, aldus Dros.