nieuws

12 mrt 2018, 10:10

Steeds meer internationals aan het werk in het Noorden

Steeds meer internationals aan het werk in het Noorden

Het aantal internationals dat in het Noorden werkt, is de afgelopen vier jaar gestegen van 40.000 naar 53.000. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. “Een groei van 13.000 in vier jaar is best veel”, zegt Karen Prowse van het International Welcome Center North (IWCN), dat zich bezighoudt met het helpen van buitenlanders die hier willen werken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Uit de cijfers blijkt dat de internationals zich vooral concentreren in Groningen, Emmen en Leeuwarden. Bij het IWCN zitten nu ongeveer 115 verschillende nationaliteiten in de kaartenbak. Ze helpen er jaarlijks zo’n 1.600 internationale werkers. In 2014 waren dat er jaarlijks nog maar 850. Het gaat daarbij ook nog eens vooral om internationals van buiten de EU, omdat andere zich hier vrij mogen vestigen.

In het Noorden maken ongeveer honderd bedrijven en instellingen gebruik van het IWCN. De internationals kunnen via het expatcentrum sneller een visum of werkvergunning krijgen. 

The Northern Times: Nieuwssite voor internationals

De internationals in het Noorden hebben sinds vorige week ook hun eigen Engelstalige nieuwssite. Op The Northern Times kunnen ze het regionale nieuws in hun eigen taal lezen. Ook is er aandacht voor lifestyle, de Nederlandse cultuur en de noordelijke economie.