nieuws

10 dec 2001, 00:12

Stadspartij bevestigt 'Luisterend Oor' aan Stadhuis Groningen

Het oude Stadshuis in Groningen is vanmorgen voorzien een groot 'luisterend oord'. Het betrof een actie van een nieuwe Groningse partij die in maart mee wil doen aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Sinds vandaag is Groningen een nieuwe partij rijker, de Stadspartij. De initiatiefnemers hebben zich vanmorgen op het bordes van het Stadhuis aan de pers gepresenteerd.
Lijsttrekker is de Groningse Fleur Woudstra, zeer actief in de buurtvereniging van het Aa-Kwartier. Aanvankelijk zou de kar getrokken worden door Judith Nieboer, die eerder dit jaar grote bekendheid verwierf met haar activiteiten voor het Comité Geen Gat inde Grote Markt. Maar Judith Nieboer verhuist naar Den Haag.
Woudstra bevestigde vanmorgen een ‘luisterend oor’ aan het stadhuis. Ze deed dat om aan te geven, ‘dat het echt anders moet in de stad-Groninger politiek en dat het stadsbestuur een luisterend oor dient te hebben voor hetgeen echt in de stad en onder de Stadjers leeft’, zo laat ze weten.
Naar mening van de Stadspartij is het Groninger stadsbestuur vervreemd van de Groninger bevolking. ‘Het referendum over de Grote Markt heeft dit op overtuigende wijze aangetoond’, zo meent Fleur Woudstra.. De partij is het ook niet eens met het feit dat ‘het huidige Groninger stadsbestuur veel belastinggeld uitgeeft uit aan kostbare projecten, zoals Blue Moon’.
Het huidige stadsbestuur gaat naar mening van de nieuwe partij niet zorgvuldig genoeg om met de stad en de open ruimte (bijvoorbeeld de Westerhaven). Stadjers hebben weliswaar formeel inspraak, keurig volgens de regels, maar dit leidt in veel gevallen nauwelijks tot werkelijke invloed op de voorgestelde plannen. ‘Het stadsbestuur heeft grote verwachtingen van grote projecten zoals een nieuw cultuurcentrum op de Grote Markt en plannen waarvan men denkt of weet dat ze deze niet zelf hoeven te betalen, zoals trams, light rail plannen, de zweeftrein ontwikkelingen en de zuidtangent voor auto’ s tussen Groningen en Haren door. Een goed beheer van de stad en de open ruimte met voldoende oog voor het cultureel erfgoed krijgt te weinig prioriteit’, aldus een persverklaring.