nieuws

25 aug 2017, 14:02

Stad viert drie dagen lang Groningens Ontzet: bekijk hier het volledige programma

Stad viert drie dagen lang Groningens Ontzet: bekijk hier het volledige programma

Groningen staat het komende weekend volledig in het teken van de viering van het Groningens Ontzet op maandag 28 augustus. Lees hier wat er allemaal te doen is in Stad!

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken (KVvV), verantwoordelijk voor de organisatie, heeft dit jaar een breed en modern programma opgesteld, waarin traditionele onderdelen worden afgewisseld met nieuwe activiteiten gericht op een jonger publiek.

Naast vaste onderdelen als de paardenkeuring, de drakenbootraces door de diepenring, de zomerkermis, het NNO-concert en de afsluitende vuurwerkshow, staan er dit jaar ook een aantal nieuwe activiteiten op het programma.

Zo vindt op de Vismarkt een springkussenfestival plaats en richt Groningen Airport Eelde een DroneHub in, waar spectaculaire Drone-demonstraties zullen plaatsvinden. De KVvV wil hiermee een jonger publiek bij de Groningse feestdag betrekken.

Verder is er voor het eerst een IT-Hoek op het Lager der Aa, waar kinderen kennis kunnen maken met programmeren en virtual reality.

Het volledige programma:

 

Kermis op de Grote Markt

Vanaf dinsdag 22 tot en met maandag 28 augustus is het 28 Augustus kermis op de Grote Markt. De openingstijden zijn:

Donderdag, vrijdag en zaterdag van 12.00 tot 01.00 uur
Zondag van 13.00 tot 24.00 uur
Maandag van 10.00 tot 24.00 uur.

 

Bommen Berend Muziektheater

Het verhaal: Groningen 1672, bakkersdochter Zwaantje en zoon van een bierbrouwer Tammo verzetten zich samen met hun vrienden tegen het geweld van Bommen Berend. Ze laten zich door de aanhoudende bommenregen niet klein krijgen en proberen hun leven zo goed mogelijk voort te zetten. Met hun liedjes bespotten ze de vijand, totdat ze tijdens een nachtelijke expeditie op zoek naar eten deze tegen het lijf lopen. En hij blijkt lang niet zo beestachtig en lelijk als gedacht. Zwaantje en de Westfaalse Heinz vallen als een blok voor elkaar. Maar liefde voor de vijand in oorlogstijd, dat heeft toch geen schijn van kans? Romeo en Julia, West Side Story, Bommen

Berend Muziektheater. Echte liefde maalt niet om afkomst, kleur of nationaliteit. Aan het einde van het verhaal vieren we met z’n allen, Westfaal en Groninger, ‘poep’ en Stadjer, het Groningens Ontzet. Zodat we niet vergeten dat Bommen Berend hier ooit is geweest. Het Bommen Berend Jeugdkoor is een initiatief van Marcel den Os voor de Koninklijke Vereeniging van Volksvermaken.

Zaterdag 26 augustus: 14.00 (première), 16.00 en 20.00 uur

Locatie: Usva, Munnekeholm 10, Groningen
 

Maandag 28 augustus: voorstellingen om 14.00, 16.00 en 20.00 uur

Locatie: Der Aa theater, Akerkstraat 11, Groningen
Aanmelden via: bommenberendmuziektheater@gmail.com
 

Vestingdag Groningen 2017

Een Groningse vertoning van de historische gebeurtenissen in 1672. Op het binnenterrein van het museum staan tenten van de soldaten die er wonen en leven. Ook is er een exercitieterrein.

Verder zijn er lezingen over de geschiedenis tot aan 1672 en het jaar 1672 zelf en is er uitleg over wapens die gemaakt zijn tussen 1500-1800 na Christus.

Zaterdag 26 augustus (18.00 tot 22.00) en zondag 27 augustus (10.00 tot 16.00).

Locatie: Noordelijk Scheepvaartmuseum, Brugstraat 24, 9711 HZ Groningen.

 

NNO 28 Augustus Concert

Presentatie door Harry Piekema; thema: filmmuziek

Zondag 27 augustus van 20.00 tot 22.00 uur op de Vismarkt.

 

Activiteiten Groningens Ontzet maandag 28 augustus 2017


Rond de klok van 8.30 uur zijn er wat plechtigheden bij de buste van  Carl von Rabenhaupt, die inmiddels op z’n nieuwe plek staat nabij het Goudkantoor. Daarna zullen de burgemeester van Groningen, de Commissaris van de Koning en de voorzitter van de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken een krans leggen bij de buste. Tot slot wordt het Grönnens Laid gezongen.

 

Om 9.00 uur luiden de klokken van de Martinitoren de feestdag in.


van 09.30 tot 11.00 uur vindt op de Vismarkt de traditionele paardenkeuring en tevens de presentatie van het Groninger Paard plaats.

 

Vanaf 10.00 (tot 17.00 uur) is op het bordes van het stadhuis een mini-expositie te zien over het Groningens Ontzet. Ook is het bordes het startpunt voor de ontdekkingstocht 'Het Verhaal van Groningens Ontzet'.

 

Om 11.30 uur verzorgt Freek de Jonge de jaarlijks terugkerende 28 augustus-rede in het Academiegebouw aan het Broerplein.

 

Stadspark

Op de drafbaan in het Stadspark vindt van 8.45 tot 17.30 het traditionele Concours Hippique plaats. 160 jaar geleden werd het eerste CH in Groningen georganiseerd, met dressuur, tuigpaarden, springwedstrijden en shownummers. Daarmee is dit het oudste hippische evenement van Nederland.

 

Dit jaar doen ruim 200 paarden mee aan het Concours Hippique. Een grote rol is weggelegd voor het Groninger Paard, dat dit jaar centraal staat tijdens de viering van het Groningens Ontzet. Zowel op de Vismarkt ('s ochtends) en tijdens 't Peerdespul de drafbaan ('s middags) worden zij getoond in een showkeuring.

 

Springkussenfestijn, Tesla's, GAE en Drones op de Vismarkt

 

Van 13.00 tot 18.00 uur zijn op de Vismarkt tal van springkussens en een grote opblaasbare stormbaan te vinden.

 

Tegelijkertijd verzorgt Tesla op een ander deel van het plein een presentatie van zijn luxe elektrische auto's en is even verderop een spectaculaire presentatie van Groningen Airport Eelde te zien.

 

Ook wordt op de Vismarkt een drone event verzorgd door DroneQuest en Dronevents. Bezoekers mogen hier zelf drones besturen en als klap op de vuurpijl wordt er een drone verloot. De demonstraties worden gegeven in de Drome Dome, een circa 10 meter lange, 4 meter brede en 4 meter hoge koepel, waarin gevlogen wordt met FPV-drones, Phantoms & Hubsans. Het parcours dat drones afleggen is een LED-parcours; het is mogelijk om live mee te vliegen, doordat de piloten vliegen met 'Virtual Reality Brillen' die gekoppeld worden aan twee beeldschermen.

 

Reitemakersrijge: 'Kinderspul'

Van 13.00 tot 18.00 uur is het voor de allerkleinste Groningers weer reuzengezellig op de Reitemakersrijge. Het kindercircus Santelli treedt op. Voor de kleintjes is er ijs en ranja en voor de vaders en moeders koffie of thee. Baby’s kunnen worden verschoond bij de caravan van SKSG.

 

Kleine  der A: 'De IT-hoek'

Ook van 13.00 tot 18.00 uur presenteren de NORISK IT groep en  ITurnIT zich op de Kleine der A. Ze bieden de jeugd de mogelijkheid om te programmeren, een 3D bril op te zetten en vele andere leuke IT-zaken die je kunt proberen. Daarnaast is er de mogelijkheid om graffiti te maken.

 

Hoge der A: Platen- en boekenmarkt, drakenbootraces

Van 11.00 tot 18:00 uur vindt op de Hoge der A weer de jaarlijks terugkerende boeken- en platenmarkt plaats. Daarnaast leveren daar tientallen teams weer strijd in de traditionele drakenbootraces (vanaf 13.00 uur).

 

Waagplein: Groningen Band Battle.

Van 13.00 tot 20.00 uur treden op het Waagplein jonge muzikale talenten uit Groningen op.


De deelnemende bands zijn dit jaar:

Laws of Motion (Finalist Rode Oortjes Festival 2017)

Vikings In Tibet (winnaar Groninger Pop Talent Award 2015) Band 3: Maaris (Finalist Groninger Pop Talent

Small Town Bandits (Winnaar Rode Oortjes Festival 2017) mijn eigen band;)

Marble Heart (Finalist Groninger Poptalent Award 2015) Band 6: City of Life (Finalist Rode Oortjes Festival 2017

 

Weeva Groote Maaltijd

De Groote Maaltijd, bestaande uit de Bommen Berend Bom met zuurkool wordt gereserveerd bij Het Weeva aan het Gedempte Zuiderdiep. Vrienden van Volksvermaken kunnen gratis genieten van deze maaltijd. Tegen betaling kan iedereen van deze Groote Maaltijd met muzikale omlijsting genieten.

 

Vismarkt: Rabenhaupt taptoe

Van 20.30 tot 22.00 uur is er taptoe op de Vismarkt, al jaren een zeer succesvol vast item op 28 augustus. Deelnemende orkesten zijn dit jaar Drumfanfare Avanti Groningen, Showband Noordenveld Roden, TAKOSTU Stiens en Excelsior Renkum.

 

Westerhaven: Harmonieorkest Patrimonium

Van 19.00 tot 20.00 uur verzorgt het Harmonieorkest Patrimonium o.l.v. Jan Wijenberg  concert op de Westerhaven.

 

Binnenstad/Westerhaven: veel muziek

Wat is een feest zonder muziek. Ook dit jaar zijn er weer een aantal dweilorkesten, waaronder ’t Is ook Niks en Post Its, die de hele middag door de stad lopen om het feest nog gezelliger te maken. Ook is op de Westerhaven tussen 14.00 en 16.00 uur een aantal keren een optreden van het Leekster shantykoor.

 

Zuiderhaven

Natuurlijk wordt tussen 22.30 en 23.00 het Groningens Ontzet zoals elk jaar weer afgesloten met een weergaloze vuurwerkshow in de Zuiderhaven.      van 22.30 tot 23.00 uur

 

Alle activiteiten, behalve de kermis, zijn gratis toegankelijk.

Zie voor meer informatie de website  www.volksvermakengroningen.nl of download de app (‘bommen berend’).