nieuws

18 feb 2018, 10:10

Spong wil dat gedupeerden aardbevingen in beschadigde woningen worden gehoord

Spong wil dat gedupeerden aardbevingen in beschadigde woningen worden gehoord

Advocaat Gerard Spong vindt dat de rechter-commissaris gedupeerden van de aardbevingen in Groningen als getuigen moet horen in hun door scheuren beschadigde woningen. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Die suggestie heeft hij neergelegd bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in Assen. Volgens Spong heeft de rechter-commissaris zijn suggestie in beraad.

Bij een bijeenkomst waar de advocaat zijn voorstel afgelopen week op tafel legde, waren naar zijn zeggen ook advocaten van de NAM en vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie aanwezig. Als reden voor zijn suggestie gaf hij dat "het misdrijf moet worden onderzocht op de plaats waar dat zich heeft voorgedaan".

Eerder gelastte het gerechtshof strafvervolging tegen de NAM na klachten van de Groninger Bodem Beweging (GBB) en individuele klagers. Veel mensen in de provincie Groningen hebben onder meer schade aan hun huizen door aardbevingen, die veroorzaakt worden door de gaswinning daar.

Volgens het hof zijn er aanwijzingen dat de NAM zich schuldig heeft gemaakt aan overtreding van wetsartikelen, zoals het beschadigen van woningen waardoor levensgevaar te duchten is.

Het OM wilde aanvankelijk afzien van vervolging, maar Spong dwong namens de Groninger Bodem Beweging (GBB) strafvervolging van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) af.