Economie

Splendid China: smeerolie tussen Chinese en Nederlandse ondernemers

Marion Tjin-Tham-Sjin helpt ondernemers bij het opzetten of uitbreiden van hun export naar China. Kansen liggen er volop, zeker sinds de handelsoorlog die Trump ontketende. “De noodzaak wordt steeds urgenter om met andere ogen naar China te kijken”, zegt ze in de Groninger Ondernemers Courant.


Leestijd: 3 minuten

Foto | Jan Buwalda
Foto | Jan Buwalda

Tjin-Tham-Sjin is net terug uit Shanghai, waar haar bedrijf Splendid China ook een vestiging heeft. De koffers zijn net uitgepakt, de was is weer gedaan. “Ik vind het heerlijk om in China te zijn. Ik hou van de dynamiek en de energie. Maar thuis in Nederland zijn is ook fijn: the best of both worlds.”

Op 1 juli 2026 viert Splendid China haar twintigjarig bestaan. Voor ze haar eigen onderneming begon, werkte Tjin-Tham-Sjin als exportmanager bij kartonfabriek Kappa Packaging. Vanwege haar achtergrond – ze heeft een Nederlandse moeder en een Chinese vader – werd haar vaak om advies gevraagd. Ook zag ze de grote cultuurverschillen, die echt contact tussen Nederlandse en Chinese ondernemers maar lastig maakten. Het idee voor Splendid China was geboren.

“Ik omschrijf mezelf en het Splendid China-team weleens als de smeerolie tussen beide landen,” zegt ze. “Voor ondernemers is het lastig om in China écht voet aan de grond te krijgen. Je bent in feite doof én blind tegelijk: je spreekt de taal niet, en lezen lukt ook niet.”

Maar vooral de culturele verschillen zorgen voor misverstanden. “In China benader je iemand heel anders dan in Nederland. Nederlanders zijn direct en zeggen wat ze denken. Chinezen zullen nooit zeggen dat iets niet kan — je moet tussen de regels door luisteren.” Regelmatig zag ze daardoor Nederlandse ondernemers de mist ingaan. “Dan liep iemand enthousiast weg na een gesprek – ‘dit gaat lukken!’ – terwijl ik, op basis van houding, woordkeuze en context, iets heel anders hoorde.”

Daarom krijgen klanten die naar China reizen vooraf een training: de do’s & don’ts van zakendoen in China. Ook krijgen ze een Chinese naam. “Die is makkelijker te onthouden voor Chinezen, en helpt echt bij het opbouwen van relaties.” Zelf kreeg Marion jaren geleden al haar Chinese naam van haar taaldocent: Malian.

Handelsoorlog

En dan de handelsoorlog tussen de VS en China. “Persoonlijk vind ik het verschrikkelijk,” zegt ze. “Maar zakelijk gezien: het is niet slecht voor mijn bedrijf.” Ze ziet dat Europese bedrijven zich minder op de VS richten en juist meer op China. “Tot voor kort zagen veel Europeanen China als een systeemvijand. Gelukkig kantelt dat beeld langzaam.”

Het effect merkte ze direct. Ze wordt vaker gevraagd voor lezingen en krijgt meer aanvragen van bedrijven die hun activiteiten in de VS terugschroeven en zich willen oriënteren op China.

Liggen er ook kansen voor Groningse ondernemers? “Absoluut,” zegt ze beslist. Ze wijst op sectoren als medische technologie en farmacie. “In China krijg je dat soort producten veel sneller op de markt: hier duurt certificering soms zeven jaar. Bovendien heb je in China met een veel grotere markt te maken.”

Ook op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) ziet ze grote mogelijkheden. Ze noemt de komst van een AI Factory naar Groningen als voorbeeld. “Het zou slim zijn om ook te kijken hoe China dit aanpakt. Daar zijn ze op dit gebied al veel verder.”

Vanwege de groeiende belangstelling is Splendid China van plan om komend najaar een missie naar China te organiseren. Ondernemers die geïnteresseerd zijn, kunnen contact opnemen met Marion voor meer informatie.

Dit artikel staat ook in de papieren editie van de Groninger Ondernemers Courant. Wil je de krant voortaan ook gratis thuis of op je werk ontvangen? Laat dan je gegevens achter op de homepage van de krant.