Antiek minder waard
Tot halverwege de jaren 2000 kende Groningen nog meerdere restauratoren. Maar in de jaren die volgden zakte de handel in antiekvolledig in, en daarmee ook de prijs. De handelswaarde van antiek daalde afgelopen twintig jaar met zo’n 80 procent. Dat komt vooral ook door het aanbod. “Na het overlijden van opa of oma moet snelsnel het huis worden leeggehaald. Antiek belandt dan in de kringloopwinkel of op de rommelmarkt. Dat doet de prijzen geen goed.” Opmerkelijk genoeg is antiek in het buitenland vaak nog wel heel kostbaar. “Zeker in landen als Amerika en Canada.”
Ninck Blok werkt voor grote opdrachtevers als het UMCG, de RUG, de Freylemaborg en Bisdom Groningen-Leeuwarden. Maar het allerleukste? Dat is voor hem toch het werk voor particulieren. “Antiek mag dan wel minder waard zijn, van erfstukken is de emotionele waarde vaak enorm.” Vaak gaat het dan om meubels die van generatie op generatie worden doorgegeven. “En wat je ook vaak ziet: oude kinderstoeltjes.”
Toen Blok rond 2005 zag dat de markt voor antiek inzakte, besloot hij zich ook toe te leggen op restauratie van design en het stofferen van designmeubels. Hij wijst op twaalf houten stoeltjes in zijn atelier, die hij net voorzien heeft van een nieuwe zitting. Vaak zijn het particulieren die Taurus weten te vinden, maar hij werkt ook veel voor Vos Maupertuus en Niet NieuwDesign in Tynaarlo.
Het leeuwendeel van het werk van Blok bestaat echter nog altijd uit het restaureren van antiek. “Bij zo’n 80 procent van mijn werkzaamheden gaat het om antiek, de rest is design.” Meestal heeft Blok voor drie à vier maanden vooruit genoeg werk. “Maar er zijn ook wel eens periodes geweest waarin ik maandenlang geen belletje kreeg, geen mailtje, helemaal niks. Dan raakte ik echt wel in de stress. Inmiddels weet ik: het gaat met ups en downs; na een rustige periode komt altijd een moment dat het weer drukker wordt.”
Circulair vakmanschap zonder afval
Meubelrestauratie past perfect binnen de circulaire economie: meubels worden hersteld inplaats van weggegooid.” Bij Taurus gebeurt dat met minimale belasting voor het milieu. “Ik produceer gemiddeld maar één vuilniszak afval per zes weken,” aldus Daniel. “Bijna alles wordt hergebruikt, elk stuk hout, beslag of fineer krijgt weer een functie.”