nieuws

11 jun 2016, 12:12

Spinozapremies voor twee Groningse wetenschappers

Spinozapremies voor twee Groningse wetenschappers

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft er twee Spinozaprijswinnaars bij. Zowel hoogleraar geschiedenis van de filosofie Lodi Nauta als hoogleraar fysica van nanodevices Bart van Wees ontvangen de hoogste wetenschapsonderscheiding van Nederland.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Spinozapremie worden sinds 1995 uitgereikt door de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en staat ook wel bekend als 'de Nederlandse Nobelprijs'.

De Groningse hoogleraar Lodi Nauta is de eerste filosoof aan wie de Spinozapremie is toegekend. "Ik zie er niet alleen een erkenning van mijn eigen werk in, maar ook een erkenning van het belang van de filosofie en haar geschiedenis", zo zegt hij op de website van de RUG.

Winnaars van de prijs ontvangen naast een beeld van Spinoza ook een premie van 2,5 miljoen euro voor verder wetenschappelijk onderzoek. De Groningse fysicus Bart van Wees denkt nog na hoe hij deze prijs wil besteden. "Ik kan er mijn lopende onderzoek mee steunen, maar ik zal zeker ook nieuwe terreinen gaan ontginnen", zo geeft hij aan.

Rector magnificus van de RUG Elmer Sterken is enorm trots op Lodi Nauta en Bart van Wees: "Het zijn onderzoekers die hun medewerkers weten te inspireren en aan te moedigen. Open wetenschappers, die beschikken over een aanstekelijk enthousiasme, jonge mensen op sleeptouw nemen en daardoor een voorbeeldfunctie hebben. Dat gold ook voor hun voorgangers."

In totaal ontvangen vier Nederlandse wetenschappers dit jaar een Spinozaprijs. De andere twee premies gaan allebei naar Nijmegen. Één naar de Radbouw Universiteit en de andere naar het Radboudumc.

De Rijksuniversiteit Groningen telt nu in totaal zeven Spinoza-laureaten.