nieuws

22 jan 2018, 11:11

Schaakgod Magnus Carlsen schaakt woensdag in Groningen

Schaakgod Magnus Carlsen schaakt woensdag in Groningen

Hij wordt gezien als misschien wel de beste schaker ooit en een populair model. En woensdag schaakt hij in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Schaakgod, model en wereldkampioen Magnus Carlsen komt naar Groningen om tijdens het Tata Steel Toernooi te spelen tegen titelverdediger Wesley So, die hem vorig jaar nog net voor wist te blijven bij het toernooi. In zijn kielzog komen nog twaalf van de beste schakers ter wereld mee.

 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Wimbledon
Het Tata Steel Chess Tournament, zeg maar gerust het Wimbledon van de schaaksport, vindt in principe van 12 tot en met 28 januari plaats in Wijk aan Zee. Maar dit jaar maakt het toernooi twee uitstapjes: naar Hilversum en Groningen. En zo kan het dus ineens zijn dat de complete wereldtop achter het bord plaatsneemt in het Academiegebouw. De keus voor Groningen is nog logisch ook, want de stad was in 1997 al gastheer van het WK Schaken en bovendien bracht Groningen met de amilie Van Foreest, Sipke Ernst, Sergei Tiviakov en Jan Werle meerdere schaakmeesters groot.

De RUG is dan ook vereerd dat het de schaaktop mag ontvangen. “De universiteit is een logische plek voor een schaaktoernooi. Het Tata Steel Chess Tournament brengt wetenschap, bedrijfsleven en de schaaksport bij elkaar in het hart van Groningen. We kijken uit naar de mogelijkheden die de organisatie van dit evenement brengt”, aldus Rector Magnificus Elmer Sterken.

Magnus Carlsen
Uithangbord van de schaaksport is de 27-jarige Noor Magnus Carlsen, die al op z’n 13e grootmeester werd. Al in 2013 verbrak hij de rating van grootheid Gary Kasparov en in dat jaar werd hij ook de op een na jongste wereldkampioen ooit. Die titel heeft hij nog steeds in bezit. Carlsen baart daarnaast opzien als model. Ook sport hij ontzettend veel, omdat hij van mening is dat je fit moet zijn om mentaal te excelleren achter het schaakbord.

Tijdens het uitstapje naar Groningen speelt de Nederlander Anish Giri tegen Sergey Karjakin. Giri staat samen met Carlsen en Mamedyarov op dit moment bovenaan in het toernooi. Hij won, net als Carlsen, drie partijen en speelde vijf keer remise (5.5/8). Carlsen neemt het dus op tegen de So, titelverdediger van vorig jaar, die momenteel vijfde staat op een half punt van de koplopers. Tijdens het toernooi spelen alle schakers een keer tegen elkaar.

Live
De partijen in Groningen beginnen om 14.00 uur in de aula van het Academiegebouw. In de Offerhauszaal wordt live-commentaar gegeven door de Groningse grootmeester Sipke Ernst. Ook elders zijn nog verschillende schaakevenementen.