nieuws

28 okt 2015, 10:10

RUG tekent akkoord over campus in China; kritische geluiden in Groningse gemeenteraad

RUG tekent akkoord over campus in China; kritische geluiden in Groningse gemeenteraad

De Rijksuniversiteit Groningen heeft een akkoord bereikt met China Agricultural University (CAU) en de stad Yantai over de financiering van de campus in Yantai.  De kwestie is actueel omdat de Groningse gemeenteraad vanavond spreekt over een vriendschapsverdrag met de Chiense stad Yantai.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

 B en W van Groningen willen de ambitie van de RUG voor een campus in Yantai namelijk steunen, en willen akkoord gaan met een vorm van vriendschapsverdrag. Maar met name de fracties van SP en CDA in de Groningse gemeenteraad staan daar kritisch tegenover en willen eerst een debat over het voorstel tot een vriendschapsverdrag.Nu de RUG een akkoord heeft bereikt, is volgens de universiteit in elk geval de financiële basis voor de campus gelegd. De stad Yantai staat garant voor de kosten van de bouw en inrichting van de researchfaciliteiten, en voor tekorten in de begroting gedurende de eerste drie jaar.

De nieuwe inschrijfcijfers bevestigen volgens de RUG het belang van internationalisering. Bijna 30 procent van de eerstejaars studenten komt nu uit het buitenland. In totaal is het aandeel internationale studenten bij de RUG gestegen naar 15 procent.

Het plan van de RUG om in Yantai een campus te starten, werd vorige week nog gekraakt door een speciale commissie van de faculteit Economie en Bedrijfskunde. Volgens de commissie was de financiele onderbouwing te dun en was het belang onduidelijk. 

Yantai
Yantai