nieuws

11 mei 2016, 10:10

RUG decennialang bestolen door personeel

RUG decennialang bestolen door personeel

De Rijksuniversiteit is decennialang bestolen door personeelsleden. De fraude zou mogelijk 40 jaar hebben geduurd. Dat zeggen verschillende oud-medewerkers en bedrijven die klussen deden voor de universiteit tegen het Dagblad van het Noorden en de Universiteitskrant.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De hoofdverdachte in de fraudezaak, het hoofd technisch beheer van de RUG, staat woensdag voor de rechter in een pro-forma zitting. Hij wordt verdacht van witwassen, valsheid in geschrifte en corruptie. De man vroeg installatie- en bouwbedrijven hem buiten de officiële kanalen geld te geven of gunsten te verlenen aan zijn familie in ruil voor onderhoudscontracten.  Drie personeelsleden van de afdeling technisch beheer en een medewerker van de financiële dienst zijn door de RUG op non-actief gezet. Ook de contracten met drie installatiebedrijven zijn verbroken.

 

Volgens het Dagblad van het Noorden en de Universiteitskrant zou de fraude volgens sommige betrokkenen ruim 40 jaar lang hebben gespeeld. Het onderzoek van de FIOD gaat niet verder terug dan 2008. Een monteur die ruim 40 jaar voor de RUG heeft gewerkt, spreekt tegenover de krant van ‘vriendjespolitiek’. “De ene hand wast de andere, en als je niet meedoet is er geen werk meer voor je.”  “Het is een structuur die al decennialang bestaat aan de RUG.”