nieuws

24 nov 2017, 15:03

Romantisch panorama in Groninger Museum

Romantisch panorama in Groninger Museum

Bezoekers van de expositie ‘De Romantiek van het Noorden, vanaf 9 december in het Groninger Museum, kunnen straks virtueel ‘in’ een schilderij stappen. Dit is te danken aan het virtuele PanoramaRomantica, dat is ontwikkeld door het Reality Centre van de Rijksuniversiteit Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Panoramaschilderingen zijn gigantische ronde of halfronde schilderijen waarbij de toeschouwer zich ín het afgebeelde landschap waant. Eén van de beroemdste panorama’s is Panorama Mesdag in Den Haag.

Het panorama in het Groninger Museum is gebaseerd op een aantal bekende Romantische landschapsschilderingen. De bezoeker maakt in acht minuten tijd als het ware een reis door zes verschillende landschappen, van serene velden tot aan imposante bergen en stille maannachten. Het panorama is te zien tot en met mei volgend jaar.

De tentoonstelling De Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner is het eerste internationale overzicht van landschapschilderkunst uit de Romantiek in Noord-Europa. Dramatische landschappen met woeste zeeën, imposante bergen en vulkaanuitbarstingen wisselen elkaar af met stille maannachten en serene velden waar de eenzame passant tot rust komt. De expositie toont ruim 95 werken uit Nederland, Duitsland, Scandinavië en Groot-Brittannië.