nieuws

16 mei 2019, 10:10

Rijksuniversiteit Groningen krijgt 9 miljoen minder: regering wil meer technische studies

Rijksuniversiteit Groningen krijgt 9 miljoen minder:  regering wil meer technische studies

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hangt een korting van negen miljoen euro boven het hoofd. Het Rijk wil namelijk een nieuwe verdeling van haar geld voor alle Nederlandse universiteiten, waarbij er meer geld gaat naar technische studies en minder naar ‘klassieke’ universiteiten met ook veel alfa-, gamma- en medische opleidingen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat meldt donderdag 16 mei het Dagblad van het Noorden.

 

Volgens het artikel is er gisteren een notitie uitgekomen van een adviescommissie met aanbevelingen over een herverdeling van het geld van de regering van het onderwijs. Deze notitie is aangeboden aan minister Ingrid van Engelshoven van onderwijs.

 

Volgens de commissie moet er een herverdeling komen van geld van de Nederlandse regering, waarbij er meer geld gaat naar technische opleidingen.

 

In een reactie op het voorstel van de commissie aan de minister laat woordvoerder Gernant Deekens van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) weten dat technische universiteiten in Nederland - zoals in Delft - blij zullen zijn en vermoedelijk de vlag uit zullen steken. Maar bij klassieke universiteiten, zoals in Utrecht, Leiden en Groningen ‘is de pijn groot’.

 

De vraag is nu wat de minister met het advies van de commissie gaat doen. In een eerste reactie liet ze gisteren al wel weten het een ‘interessant rapport’ te vinden. Nog voor de zomer hoopt ze met een concreet voorstel naar de Tweede Kamer te komen, aldus het Dagblad van het Noorden.

 

Wel steeds meer technische studies in Groningen

 

Overigens is de Rijksuniversiteit Groningen niet alleen een ‘klassieke universiteit’, er zijn al steeds meer technisch georiënteerde opleidingen.