Nieuws

Reuzenwesp hoornaar steekt ook toe in dorpje bij Marum

De reuzenwesp hoornaar heeft ook toegestoken in een dorpje nabij het Groningse Marum. Daar,  in Trimunt, werden zondagmiddag naar schatting vijftien mensen aangevallen, en werden meerdere mensen gestoken.


Leestijd: 2 minuten

Reuzenwesp hoornaar steekt ook toe in dorpje bij Marum
Reuzenwesp hoornaar steekt ook toe in dorpje bij Marum

Dat meldt vanmorgen het Dagblad van het Noorden.

Volgens het artikel werd een vrouw zelfs zes keer gestoken; zij moest samen met een andere persoon voor behandeling naar het ziekenhuis worden gebracht.

De hoornaars waren afkomstig van een nest bij Trimunt. Dat nest is inmiddels door een verdelgingsbedrijf verwijderd.

Dat er dit jaar relatief veel hoornaars zijn is waarschijnlijk een gevolg van het feit dat de afgelopen winter erg zacht was.

Achtergrond

De hoornaar kan tot 3,5 centimeter lang worden en is hiermee de grootste wespachtige van België en Nederland. Daarnaast komt de wesp voor in delen van Azië en is door de mens uitgezet in Noord-Amerika. Behalve door indrukwekkende afmetingen valt de hoornaar op door zijn roodbruine kop en borststuk en het duidelijk hoorbare, zoemende vlieggeluid. De soort komt niet in grote aantallen voor in België en Nederland, maar is ook weer geen zeldzaamheid.

De hoornaar is vooral aan te treffen in het oosten van Nederland. De hoornaar wordt meer dan twee keer zo groot als de meeste andere wespen zoals die uit het geslacht Vespula. Ondanks de indrukwekkende lichaamsgrootte en het luide gezoem is de hoornaar beduidend minder agressief in vergelijking met andere wespen.

De steek van de hoornaar is pijnlijker dan de steek van een honingbij maar het gif is minder krachtig. Hoornaars gebruiken het gif om insecten te doden die zij vervolgens met de kaken vermalen tot een papje en aan de larven voeren. De larven geven op hun beurt een zoete vloeistof af aan de werksters die de suikers gebruiken als brandstof om te kunnen vliegen en zo nog meer insecten te vangen.

Het nest wordt gemaakt van cellulosevezels die van bomen worden geknaagd. Het nest is bolvormig en bestaat uit meerdere raten. In het nest van de hoornaar is geen honing aanwezig zoals bij de ver verwante honingbij het geval is.

(Bron + foto: Wikipedia/Foto: R. Altenkamp, Berlin)

Wilt u iedere dag het belangrijkste Groningse nieuws volgen?

Meld u dan aan voor onze gratis Luncheditie!