nieuws

21 nov 2017, 19:07

René Paas: ‘Airport Eelde cruciaal voor Noorden’

René Paas: ‘Airport Eelde cruciaal voor Noorden’

‘Eelde is van vitaal belang voor Noord Nederland. Níemand vraagt ooit of de snelweg A7 wel “rendabel” is. Die snelweg hebben we gewoon nodig voor de bereikbaarheid van het Noorden. En zo geldt dat precies zo voor Groningen Airport Eelde.’ Dat betoogde dinsdagavond de Groningse commissaris der Koning, René Paas.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Hij sprak tijdens een bijeenkomst op Groningen Airport Eelde van het GRQ Business Network, een vereniging van ondernemers rondom Groningen Airport Eelde.

 

De Groningse Commissaris brak vol enthousiasme een lans voor de Drents-Groningse luchthaven. Hij herinnerde er aan dat de luchthaven in 1931 werd geopend, in aanwezigheid van 40.000 belangstellenden. De toenmalige burgemeester van Eelde, Legro, zei bij die gelegenheid dat de luchthaven er is voor het héle Noorden. ‘Maar nu, 86 jaar later, zijn er nog steeds mensen die zich afvragen of de Luchthaven er is voor het hele Noorden. Van de A28 vraag je je toch ook niet af  of deze er is voor Groningen óf Drenthe?’

 

Wat de economische betekenis van de luchthaven  betreft, herinnerde hij aan de discussies over de Eemshaven. Daar is ook vele jaren fors in geïnvesteerd, onder meer middels een mislukt project van de fruittermial. Toen werden er ook vragen gesteld over de economische betekenis van de Eemshaven. Maar nu, meer dan vijftig jaar na de start, vraagt niemand zich dat meer af. ‘De Eemshaven is inmiddels een van de kurken van de Groningse economie’, stelde de Groningse commissaris.

 

Ook herinnerde hij er aan dat in de Randstad voor 35 miljard euro is geïnvesteerd in bereikbaarheid. ‘En er is niemand die zich afvraagt of dat wel rendabel is’.

 

De commissaris maakte ook een vergelijking met het Vondelpark in Amsterdam. ‘De prijzen van de huizen naast dat park zijn enorm hoog omdat mensen in het Vondelpark kunnen wandelen. Maar er zijn maar weinig huiseigenaren die dat ook werkelijk doen, ze zijn veel te druk  met werken om hun hypotheek af te lossen. Maar die mensen willen gewoon het gevoel hebben dat ze naast een park wonen. En zo is het met Eelde precies zo: hier gaat het vooral om de reputatie van bereikbaarheid. Dat is cruciaal voor een regio als de onze waar je altijd een tandje harder moet lopen. Het afdwingen van succes in de Noordelijke economie vereist nu eenmaal een voorziening zoals Groningen Airport Eelde’, aldus de Groningse commissaris der koning.