nieuws

25 sep 2015, 11:11

Rembrandts van 160 miljoen ook naar Groningen – als de koop rond is

Rembrandts van 160 miljoen ook naar Groningen – als de koop rond is

De twee Rembrandtschilderijen waar het Rijksmuseum zijn zinnen op heeft gezet komen – als de koop doorgaat – naar Groningen. Dat heeft de directeur van het rijksmuseum Wim Pijbes, gisteren laten weten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De twee Rembrandtschilderijen - huwelijksportretten ​van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit - gaan na aankoop namelijk op tournee door Nederland en zullen dan alle twaalf provincies aandoen. Het idee om de twee schilderijen, die samen 160 miljoen euro zouden moeten kosten, op tournee door de provincies te laten gaan kwam spontaan op tijdens een overleg tussen het Rijksmuseum met de fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Die gaven in ruime meerderheid groen licht voor de aankoopplannen.

Tijdens de tournee door Nederland zullen de schilderijen eerst in Maastricht worden getoond. Wanneer Groningen dan aan de beurt is, is niet bekend. Pijbes verwacht wel een enorme belangstelling voor de schilderijen, die dan telkens van een donderdag tot en met zondag in een ander museum te zien zullen zijn, zo meldt gisteravond NRC Handelsblad.

Frankrijk

Inmiddels dreigt Frankrijk roet in het eten te gooien. Dit land wil ook een bod uitbrengen van 80 miljoen euro op een van de twee schilderijen.

De Franse minister van Cultuur Fleur Pellerin  maakte gisteravond bekend dat ze het schilderij wil kopen voor het Louvre in Parijs.

Minister Fleur Pellerin zei in een persbericht dat ze de aankoop wil doen 'in gezamenlijke inspanning met Nederland'.

Directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum liet weten op de hoogte te zijn en in contact te staan met Frankrijk. Het noemde het ‘’een interessante ontwikkeling.”

 

===

Alleen de hoofdpunten van het Gronings nieuws u dagelijks in onze gratis Luncheditie.