nieuws

19 dec 2016, 09:09

Raad van State buigt zich woensdag maar weer eens over gaswinning

De Raad van State buigt zich woensdag weer over het gaswinningsbesluit van minister Kamp. Dan dient een spoedprocedure van acht Groningse gedupeerden. Ze willen dat het besluit van de minister van tafel wordt geveegd en dat de gaskraan verder wordt dichtgedraaid.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De gedupeerden dienden in samenwerking met een juridisch adviesbureau een bezwaarschrift in. Een paar weken na de inhoudelijke behandeling van de zaak, komt er een voorlopige uitspraak.

In maart volgend jaar worden ook de bezwaarschriften van 24 andere partijen behandeld. Onder hen zijn belangenverenigingen, de provincie, negentien gemeenten en natuur- en milieuverenigingen. Uiteindelijk volgt een definitief oordeel van de Raad van State over het besluit van de minister.

Veel van de gedupeerden vinden dat Kamp z’n besluit onvoldoende heeft onderbouwd. Ook zou hij z’n afspraken niet nakomen en is de veiligheid van de Groningers nog niet gewaarborgd. Zo komt het versterken van woningen moeizaam op gang.

Kamp besloot afgelopen jaar dat de komende vijf jaar maximaal 24 miljard kuub aardgas per jaar mag worden gewonnen. Bij strenge winters mag de NAM nog iets meer gas uit de grond halen.