Nieuws

PvdA: nu al sparen voor 1000ste verjaardag stad

Ok, het duurt nog 24 jaar, maar als het aan de PvdA in de stad ligt, moet de gemeente nú al gaan sparen voor het 1000-jarig bestaan van Groningen in 2040. ‘Wij willen straks feest vieren zonder vervelende financiële verrassingen’, aldus raadslid Jan Pieter Loopstra.


Leestijd: 1 minuut

Martinitoren luidt voortaan de avondklok in, met oude ‘noodklok’ uit 1764
Martinitoren luidt voortaan de avondklok in, met oude ‘noodklok’ uit 1764

In 2040 is het 1000 jaar geleden dat Groningen als brinkdorp op de meest noordelijke uitloper van de Hondsrug ontstond. En dat is wel een feestje waard. ‘Zo’n feest vraagt echter wel om een goede en verantwoorde financiële voorbereiding’, vindt Loopstra. ‘Door hiermee vroeg te beginnen, hoeven we niet ineens grote bedragen uit te trekken en kunnen we tekorten achteraf voorkomen. Daarbij geven we een signaal richting bedrijven: er komt een feest voor alle stadjers: help en vier mee!’

In 1990 vierde Stad uitgebreid het 950-jarig bestaan, met onder andere symposia, kunst en cultuur, de stadsmarkeringen en tal van evenementen. Om de 1000ste verjaardag van de stad nog uitgebreider en ook verantwoord te kunnen vieren, heeft de PvdA de raad gevraagd om vanaf 2018 elk jaar een gepast bedrag te reserveren voor de festiviteiten en activiteiten in 2040.