nieuws

03 jan 2018, 09:09

PvdA in regio wil eerlijke kans voor Moorlag

PvdA in regio wil eerlijke kans voor Moorlag

Tweede Kamerlid William Moorlag verdient een eerlijke kans om verantwoording af te leggen over zijn functioneren als directeur bij Alescon. Dat vinden veel regionale PvdA-bestuurders, zo blijkt uit onderzoek van het Dagblad van het Noorden. De algemene opvatting is dat het partijbestuur van de PvdA onnadenkend en zonder onderzoek heeft gehandeld door Moorlag publiekelijk reeds te slachtofferen. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Moorlag is in opspraak gekomen omdat er onder zijn leiding schijnconstructies werden uitgevoerd bij sociale werkvoorzieningsschap Alescon in Assen. Ondanks dat de werknemers een nadelige payrollconstructie kregen, hadden ze wel werk. Toch stak de rechter een stokje voor de constructie, die tot stand was gekomen in samenwerking met vakbonden. Ook was Moorlag toen nog geen directeur.

Buiten de orde
Meerdere regionale PvdA-ers nemen het nu voor Moorlag op in een voorpagina-artikel in het Dagblad van het Noorden. Wethouder Jan Willem van de Kolk uit Bedum: “Dat je hem de constructie aanrekent, is buiten de orde.” Volgens hem is de constructie gemaakt om arbeidsgehandicapten in de bijstand aan het werk te helpen. “Zoveel gemeenten hebben dit gedaan.”

Dat stelt ook Laura Broekhuizen, wethouder voor de PvdA in Oldambt. Volgens haar is de constructie van Alescon niet uniek. “Daarvoor zijn besturen, waar ook veel PvdA’ers in zitten, verantwoordelijk. Ook de ondernemingsraden en vakonden wisten ervan.”

Speciale commissie
Een speciale commissie gaat onderzoek doen naar de gebeurtenissen. Dan moet ook blijken of Moorlag nog geloofwaardig kan zijn als Kamerlid. Volgens Moorlag zelf is er met hem geen overeenkomst over de samenstelling en onderzoeksvraag van de commissie.

De PvdA-Statenfractie laat uit monde van Geert Engelkens weten dat Moorlag een eerlijke kans verdient en dat hij die nu niet krijgt. “Onafhankelijk onderzoek is nodig en wel het minste. Zoals het nu gaat is onfatsoenlijk.”