nieuws

18 nov 2016, 09:09

PvdA en SP willen snelle maatregelen tegen stankoverlast Icopal

PvdA en SP willen snelle maatregelen tegen stankoverlast Icopal

De Groningse gemeenteraadsfracties van de PvdA en SP willen dat het stadsbestuur snel maatregelen neemt tegen stankoverlast van bitumenproducent Icopal aan het Hoendiep.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In een brief aan de raad schrijven de fracties dat de stankoverlast voor omwonenden van de Icopalfabriek aan het Hoendiep fors is toegenomen sinds het bedrijf in 2014 zijn teerproductie uitbreidde.

Volgens de PvdA en de SP ondervinden de 160 inwoners van het buurtschap Vierverlaten, maar ook bewoners van woningen op grotere afstand, behoorlijke stankoverlast van de fabriek. De geur zou lang in woningen blijven hangen en bewoners maken zich volgens de partijen zorgen over de gevolgen voor hun gezondheid. 

Ondanks meerdere toezeggingen zou Icopal de nieuwe productielijn nog niet aan de aanwezige geurwasinstallatie hebben aangesloten, zo valt in de raadsbrief te lezen.

Ook twijfelen PvdA en SP eraan of Icopal wel aan de wet- en regelgeving voldoet. Zo willen ze van het college weten of er wel een revisieaanvraag voor de omgevingsvergunning is aangevraagd nadat de productie is uitgebreid. Volgens gegevens van de Omgevingsdienst zou dat niet het geval zijn.

De PvdA- en SP-raadsfracties vragen het stadsbestuur om snel een onderzoek in te stellen naar de stankoverlast.