nieuws

23 nov 2017, 10:10

PvdA en Gemeentebelangen winnen bij Groningse verkiezingen

PvdA en Gemeentebelangen winnen bij Groningse verkiezingen

Herstel voor de PvdA en ook winst voor Gemeentebelangen: dat zijn enkele van de conclusies uit gemeenteraadsverkiezingen in her-ingedeelde gemeenten in de provincie Groningen. Kiezers gingen naar de stembus voor een nieuwe gemeenteraad omdat hun gemeente op 1 januari 2018 fuseert.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De verkiezingen werden gehouden in de ‘oude’ gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren, die samen de nieuwe gemeente Midden-Groningen vormen, met 62.000 inwoners.

 

Ook waren er verkiezingen in de vroegere gemeenten Bellingwedde en Vlagtwedde, die nu samen verder gaan als Westerwolde.

 

In Midden-Groningen is de PvdA de grootste geworden. De partij Gemeentebelangen werd de grootste in de Groningse gemeente Westerwolde.

 

Midden-Groningen

 

In Midden-Groningen werd de PvdA met de meeste stemmen de grootste partij en komt met vijf zetels in de nieuwe gemeenteraad. Gemeentebelangen en de SP haalden beiden echter ook vijf zetels, en werden tweede en derde partij in de raad.

De VVD, ChristenUnie en het CDA haalden alle drie vier zetels. GroenLinks en D66 eindigden op respectievelijk drie en twee zetels. Leefbaar Midden-Groningen komt met één zetel in de nieuwe Raad.

 

Westerwolde

 

In Westerwolde wist Gemeentebelangen Westerwolde zes zetels in de wacht te slepen. De PvdA haalde er vijf en het CDA werd derde in Westerwolde met drie zetels. Twee zetels waren er voor VVD en GroenLinks. De Partij voor de Dieren haalde één zetel. ChristenUnie en D66 haalden in Westerwolde te weinig stemmen om een zetel te krijgen.

 

Het herstel van de PvdA is opmerkelijk, omdat weinigen daar rekening mee hadden gehouden. Ook in Leeuwarden deed de PvdA het goed. Daar haalde deze partij onder aanvoering van Lutz Jacobi elf zetels. Deze partij blijft daar met kop en schouders boven de rest staan: CDA en PAL/GroenLinks volgen op de tweede plaats met ieder 5 zetels.