nieuws

05 sep 2016, 10:10

Provincie wil snel opheldering over gasoverschot

Provincie wil snel opheldering over gasoverschot

De Groningse gedeputeerde Eelco Eikenaar wil zo snel mogelijk opheldering over een mogelijk overschot van Groningse aardgas op de gasmarkt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Energiebedrijf Engie liet zaterdag in het Dagblad van het Noorden weten dat ze elk jaar miljarden kuub aan Gronings aardgas overhouden, omdat er weinig vraag is naar het zogeheten laagcalorische gas.

Gedeputeerde Eikenaar wil weten of dat ook echt klopt. Minister Kamp heeft eerder dit jaar laten weten elk jaar 24 miljard kuub aardgas uit de Groningse bodem te halen. De gaskraan kon niet verder dicht omdat de leveringszekerheid aan bijvoorbeeld buitenlandse afnemers als Engie dan in het gevaar komt.

De provincie wil dat er minder gas uit de bodem wordt gehaald. “Kennelijk is daar ruimte toe”, zegt Eikenaar in de krant. “Ik heb altijd het gevoel gehad dat die leveringszekerheid minder hard is dan de minister suggereert. De uitlatingen van Engie zijn een duidelijke aanwijzing dat de gasproductie kan worden verminderd. Ik wil dan ook zo snel mogelijk duidelijkheid hierover”, aldus Eikenaar.

Ook de Groninger Bodem Beweging wil duidelijkheid. Ze gaan de kwestie maandag aankaarten tijdens een werkbezoek van Tweede Kamerleden aan het bevingsgebied.