nieuws

04 nov 2015, 15:03

Provincie: 'Hoe minder NAM, hoe beter'

Gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) is blij dat de NAM in het plan van Hans Alders, de Nationaal Coördinator Groningen, meer op afstand komt te staan van de schadeafhandeling en het versterken van woningen. Dat zei hij woensdag in een reactie.

 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

,,Hoe minder groot de rol van NAM, hoe beter", zegt Eikenaar. ,,Het liefst had ik dat ze in geen enkel proces meer een partij waren, maar dat wil de minister niet. Elke stap dat ze verder uit het systeem gaan, juich ik echter toe."
 

De gedeputeerde is verder blij dat de bewoners nu centraal staan. ,,De NAM en het CVW kunnen nu dankzij een arbiter niet meer een woning binnenstappen om de zaak even over te nemen en te bepalen voor de eigenaren. Bewoners kunnen nu zelf meedenken over het opknappen of versterken van hun woning. Het gaat niet meer over hen, maar de problemen worden opgelost met hen."

Alders heeft volgens Eikenaar een omvangrijk rapport afgeleverd. ,,Het gaat ook om een enorm groot probleem. Niet alleen op het gebied van veiligheid, maar ook op maatschappelijk vlak. We moeten aan de slag met woningen, scholen, de industrie, wegen en zorginstellingen. Het plan van Alders vormt een goede start om dat aan te pakken, maar het is een enorme klus."
 

De provincie gaat het rapport van Alders goed bestuderen voordat ze er mee akkoord gaan. ,,De uitgangspunten zijn goed, maar er zullen altijd kleine details zijn die we liever anders zien", aldus Eikenaar.
 

,,Onverlet blijft dat de gaswinning naar beneden moet om de veiligheid te waarborgen", vindt Eikenaar. ,,Kamp mag dit plan niet misbruiken om het niveau van de gaswinning op peil te houden. Dan heeft hij een probleem in Groningen. Het vertrouwen wint hij hier alleen terug door het plan van Alders te omarmen en tegelijk de gaskraan verder dicht te draaien."