nieuws

02 jun 2016, 10:10

Provinciale Staten Groningen willen parlementaire enquête over de gaswinning

Provinciale Staten Groningen willen parlementaire enquête over de gaswinning

Provinciale Staten van Groningen hebben een motie aangenomen waarin de Tweede Kamer wordt opgeroepen een ‘parlementaire enquête in te stellen naar de gaswinning. Dat meldt BNR Nieuwsradio. In een toelichting zei Statenlid Ankie Voerman van de Partij voor de Dieren vanmorgen dat de oproep van Provinciale Staten richting Tweede Kamer moet worden beschouwd als een ‘krachtig politiek signaal’ richting Den Haag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens Provinciale Staten  van Groningen moet de parlementaire enquête duidelijkheid opleveren over de vraag wie de baas is over het gas.

‘Tot nu toe is zelfs voor betrokken journalisten nog volstrekt onduidelijk hoe de zaken in elkaar steken en wat voor afspraken er in het verleden zijn gemaakt’, zei Statenlid Ankie Voerman van de Partij voor de Dieren vanmorgen voor BNR Nieuwsradio. Volgens haar is nu onduidelijk wie de dienst uitmaakt en wie bepaalt hoeveel gas er wordt gewonnen: de NAM of de minister.

Belangrijk is volgens haar ook om meer inzicht te krijgen in de constructie van het 'gasgebouw', zodat de toekomst met een veel positievere blik tegemoet getreden kan worden.

 

CDA en Shell

 

Dat Provinciale Staten van Groningen meer dan genoeg hebben van de manier waarop bevingsschade wordt vergoed, blijkt ook uit het feit dat het CDA in Provinciale Staten gisteren een oproep deed om over te gaan tot een boycot van Shell en Esso, naast de Staat mede-aandeelhouders van de NAM.