nieuws

11 dec 2016, 11:11

ProRail start dinsdag met aanleg van noodweg

ProRail start dinsdag met aanleg van noodweg

Spoorbeheerder ProRail begint dinsdag met de aanleg van een noodweg bij de onbewaakte spoorwegovergang in Winsum, waar in november achttien gewonden vielen bij een treinongeluk. Het is de bedoeling dat de weg al rond de kerst klaar is, zo valt te lezen in een brief aan omwonenden, die in handen is van RTV Noord. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het verkeer kan echter pas aan het einde van januari over de weg, omdat het beton eerst moet uitharden. Mogelijk dat fietsers al eerder over de weg kunnen. De noodweg komt aan de oostzijde van het spoor van de Voslaan tot aan de Meeden.

Met de noodweg kan de onbewaakte overgang bij de Voslaan worden gesloten. Eerder al vielen daar twee dodelijke slachtoffers bij een ongeluk met een trein. De nabestaanden van Gerjon Kazemier en Harry Torrenga staan dinsdag voor de rechtbank in Leeuwarden. Ze eisen dan dat ProRail de noodweg voor half februari klaar moet hebben en dat er tot die tijd een verkeersregelaar bij de onbewaakte overgang komt.

De gemeente Winsum en ProRail zijn nog in onderhandeling over een blijvende maatregel. Het is dus ook nog niet zeker of de noodweg blijft liggen. De gemeente wil dat liever niet omdat de noodweg ook weer onveilige situaties oplevert.