nieuws

25 aug 2017, 10:10

Pop-up museum met preview Groninger Museumnacht tijdens Noorderzon

Pop-up museum met preview Groninger Museumnacht tijdens Noorderzon

Tijdens Noorderzondag op zondag 27 augustus organiseert UIT Groningen in samenwerking met de Groninger musea een sneak preview van de eerste editie van de Groninger Museumnacht. In de Horatiotent op Noorderzon is een doorsnede te zien van unieke items uit de musea. Het geheel wordt aangekleed met optredens van lokale bands.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De eerste elektrische auto en meer
Al in 1834 ontwikkelde de Groninger Sibrand Stratingh (1785-1841) het allereerste elektrische wagentje en deze is nog steeds in het bezit van het Universiteitsmuseum. In het pop-up museum kun je dit bijzondere item van dichtbij bekijken.

Naast het elektrische karretje van Stratingh tonen ook de andere musea enkele actuele en traditionele museumstukken. Zo kun je er originele koffieblikken zien uit de tentoonstelling 'Koffie, vers(ch) gebrand!' van het Noordelijk Scheepvaartmuseum en toont het Groninger Museum een video-installatie van beeldend kunstenaar en filmmaker Gabriel Lester (1972) uit de solotentoonstelling “The Return of Lester’s Loops”.

Het GRID Grafisch Museum presenteert een schaalmodel van een drukpers met lettermateriaal, rollers, inktbussen en posters en het Nederlands Stripmuseum toont speciaal ontwikkelde strips voor de Groninger Museumnacht van het internetfenomeen Kakhiel.

Muzikale omlijsting
Het pop-up museum wordt muzikaal omlijst door optredens van lokale bands en acts die ook tijdens de Groninger Museumnacht te zien zijn. Er zijn optredens van onder andere pop, blues & country –zanger Jelle Mulder, jazzmuziek van Peggy &Sirach, akoestische pop van The Given Horse, Caribbean Jazz van Trio Triangulo en Indierock van Vera’s Charm.

Het pop-up museum is te vinden in de Horatiotent en is van 13.00 uur tot 18.00 uur uur geopend. Het muziekprogramma start eveneens om 13.00 uur.

Het museum en de optredens zijn gratis toegankelijk. Voor meer informatie kijk op www.toerisme.groningen.nl/noorderzondag