nieuws

16 nov 2017, 10:10

Politie op zoek naar slachtoffers beruchte Stadjer Jan B.

Politie op zoek naar slachtoffers beruchte Stadjer Jan B.

De politie is op zoek naar slachtoffers van afpersing en mishandeling door de 40-jarige Groninger Jan B.. B. werd maandag opgepakt na de mishandeling van een horecamedewerker in de Poelestraat. De politie heeft aanwijzingen dat de verdachte, sinds hij in mei 2016 op voorwaarden werd vrijgelaten, meerdere slachtoffers heeft gemaakt en roept hen op zich te melden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Jan B., bekend als vooraanstaand figuur binnen de Groningse hooliganscene, werd in 2011 veroordeeld tot negen jaar cel wegens mishandeling, drugshandel en afpersing. Hij kwam in mei 2016 onder voorwaarden vrij. De mishandeling van de horecamedewerker valt binnen zijn proeftijd en de politie zegt aanwijzingen te hebben dat het niet de enige misstap van B. is sinds hij werd vrijgelaten.

 

Volgens de politie houdt B. zich nog steeds bezig met afpersing en mishandeling. Zijn slachtoffers zouden echter uit angst vaak geen aangifte willen doen. De politie hoopt dat er toch slachtoffers zijn die zich, indien gewenst anoniem, willen melden.

 

Jan B. werd op 30 maart 2011 veroordeeld tot een celstraf van negen jaar nadat hij anderhalve kilo cocaïne had verkocht aan een Engelse undercoveragent. Hij deed dit volgens de rechter als leider van een criminele organisatie: de Groningen Casual Firm (GCF), die er hooliganpraktijken op nahield rondom wedstrijden van FC Groningen.