nieuws

10 feb 2016, 12:12

Politie rolt Groningse oplichtersbende op

Politie rolt Groningse oplichtersbende op

De politie heeft vorige week in Groningen en Oude Pekela vijf mensen aangehouden die deel zouden uitmaken van een oplichtersbende. De hoofdverdachte is een 30-jarige man uit Groningen die telefonisch honderdduizenden euro's van bedrijven wist af te troggelen, zo meldt de politie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De andere vier aanhoudingen betreffen een 26-jarige vrouw uit Groningen en drie mannen van 29 tot 41 jaar uit Groningen en Oude Pekela. Het vijftal wordt verdacht van oplichting, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Volgens de politie deed de hoofdverdachte zich telefonisch voor als gerechtsdeurwaarder. Hij belde bedrijven met de mededeling dat er een rekening niet was betaald en dat deze na meerdere aanmaningen was opgelopen tot duizenden euro’s.

Wilden de ondernemers beslaglegging voorkomen, dan moesten zij het openstaande bedrag via een spoedoverboeking overmaken, aldus de Groningse oplichter. Hij begeleidde zijn slachtoffers vervolgens telefonisch bij het internetbankieren.

Het binnengekomen geld werd weggesluisd naar de bankrekeningen van een aantal katvangers. Vervolgens haalde een mededader het geld zo snel mogelijk van deze rekeningen.
Kleinere bedrijven

In totaal heeft de groep fraudeursvanaf vanaf mei vorig jaar op die manier zo’n 315.000 euro buitgemaakt. Vooral kleinere bedrijven waren het doelwit.

Het onderzoek is volgens de politie nog niet afgerond. Verwacht wordt dat er meer aanhoudingen zullen volgen.