nieuws

12 sep 2015, 12:12

Plan voor feeëriek verlichte Martinitoren

Plan voor feeëriek verlichte Martinitoren

Twee ondernemers uit Amersfoort hebben het plan opgevat om de Martinitoren nog beter in het licht te zetten. Ze deden dat eerder met de Onze Lieve Vrouwetoren in hun woonplaats.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat meldt het Dagblad van het Noorden. Nu wordt d’Olle Grieze nog verlicht door een paar schijnwerpers. Dat licht noemen de twee ,,lelijk plat en niet bepaald duurzaam.” De lichtvervuiling is groot en ook vleermuizen worden er niet blij van, zeggen Hans Kattemölle en Jeroen Jans.

 

Volgens het duo gaat het niet om het plaatsen van zoveel mogelijk lampen, maar om het verlichten van de juiste plekken. Ze willen de toren van binnenuit verlichten met led-lampen. Zo ontstaat een driedimensionale beleving.

 

Het feeëriek verlichten van de toren in Amersfoort miste zijn uitwerking niet. De toren kreeg meer bezoekers en door de uitstraling bleven de terrassen langer bezet.

 

Er hangt wel een prijskaartje aan het voornemen. De plannen kosten vermoedelijk zo’n 350.000 euro. Marketing Groningen reageert positief op het voorstel. Voor voldoende draagvlak moet eerst een wethouder enthousiast worden gemaakt, zegt een woordvoerder. Binnenkort reizen twee ambtenaren van de gemeente af naar Amersfoort voor een gesprek.