nieuws

31 okt 2015, 10:10

Panorama Mesdag tijdelijk naar Groningen

Panorama Mesdag tijdelijk naar Groningen

Groningen krijgt van 19 tot en met 28 december een digitale variant van de Panorama Mesdag. Dat gebeurt omdat 2015 is uitgeroepen tot Mesdagjaar en de schilder hier is geboren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Moving Mesdag’ is een digitale variant van Mesdags grootste werk, het echte ‘Panorama Mesdag’ in Den Haag. Veertien gebogen televisieschermen vormen samen een panorama van 10 meter. De schermen worden in een speciale dome geplaatst op het Waagplein of op de Grote Markt. In het digitale panorama zien de bezoekers het panorama voorbij trekken in vier jaargetijden. Een moderne kijk op Mesdag.

Mesdag is een Groninger

Hendrik Willem Mesdag werd op 23 februari 1831 geboren in een herenhuis aan het Hoge der A. Als zoon van een bankier werd hij onderwezen door de directeur van de Academie Minerva in de schilderkunst. In 1856 trouwde hij met Sientje van Houten en kwamen zij te wonen aan de Vismarkt. Na deze periode woonden zij op diverse plekken in binnen- en buitenland.

Gedurende de periode wordt er in Groningen ook op andere manieren aandacht besteed aan Mesdag. Er zijn tentoonstellingen in het Noordelijk Scheepvaartmuseum en de Fraeylemaborg en kun je bij stadswandelingen in de sporen van Mesdag treden.

Groningen is de tweede stad waar Moving Mesdag neerstrijkt. In Amsterdam trok de digitale variant zo’n 28.000 bezoekers.