Nieuws

Opnieuw explosieve stijging van 374 nieuwe besmettingen: Groningen dé brandhaard van Nederland

De coronacijfers stijgen explosief. Het RIVM registreerde donderdag 374 nieuwe besmettingen in één etmaal. Dat is een stijging van 62 procent ten opzichte van een dag eerder. Groningen is qua besmettingscijfer nu dé coronabrandhaard van Nederland.


Leestijd: 1 minuut

UMCG zoekt vrijwilligers voor onderzoek naar werking boosterprik
UMCG zoekt vrijwilligers voor onderzoek naar werking boosterprik

Het cijfer van 374 besmettingen is ook 129 hoger dan het zevendaagse gemiddelde. Het besmettingscijfer in de gemeente Groningen ligt donderdag op 160,6 per 100.000 inwoners. Dat is veel hoger dan veel andere gemeentes. In Amsterdam ligt dat cijfer op 83 en in Rotterdam op 64. In het veel kleinere Aalsmeer gaat het om een besmettingscijfer van 140 per 100.000 inwoners. 

Ook de Veiligheidsregio Groningen (de provincie) scoort qua besmettingscijfers hoog met 71,9 besmettingen per 100.000 inwoners. Alleen de veel dichter bevolkte Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland scoort met een cijfer van 84,5 hoger. 

Ook de landelijke cijfers schieten omhoog: donderdag kwamen er 5.475 nieuwe gevallen bij en dat is bijna de helft meer dan een dag eerder, toen de teller stopte op 3.688.    

De gemeente Groningen is in de provincie onmiskenbaar dé coronabrandhaard. In hetzelfde etmaal kwamen er in de rest van de provincie 'maar' 47 besmettingen bij. Gisteren ging het nog om 23 besmettingen in de rest van de provincie. 

Ziekenhuisopnames
Zowel in de gemeente als provincie Groningen is niemand opgenomen in het ziekenhuis. Woensdag maakte de GGD bekend dat het overgrote deel van de besmettingen vorige week plaatsvond in de leeftijdscategorie 20 tot 29 jaar (67 procent). Slechts zeven procent van de besmette Groningers was in die week ouder dan 30 jaar. 

Testen voor toegang
De stijgende aantallen worden mogelijk voor een deel veroorzaakt omdat veel jongeren zich via 'testen voor toegang' laten testen op corona, zodat ze de kroeg in mogen. Daardoor kunnen besmettingen aan het licht komen, zonder dat iemand klachten heeft. Het gaat dan om het deel van de ijsberg, dat voorheen niet zichtbaar was.