nieuws

15 mrt 2017, 19:07

Opkomst in Groningen komt uit op ongeveer 82,8 procent; Groningse kandidaten nog op de wip

Opkomst in Groningen komt uit op ongeveer 82,8 procent; Groningse kandidaten nog op de wip

De opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen in Groningen is uitgekomen op 82,8 procent. Dat is fors hoger dan bij de vorige verkiezingen in 2012, toen de opkomst uitkwam op 77 procent. Een aantal Groningse kandidaat-Kamerleden gaat een spannende avond tegemoet, zo blijkt uit een eerste exitpoll. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De hele dag lagen de opkomstcijfers al hoger dan vier jaar geleden. Halverwege de waren er ongeveer zo'n acht procent meer kiezers die hun stem al hadden uitgebracht. De opkomst van 2012 werd ergens tussen zeven en acht uur al behaald. 

Landelijk zou de opkomst zijn uitgekomen op zo'n 81 procent. Uit een eerste landelijke exitpoll van RTL en NOS blijkt dat de VVD kan uitgekomen op 31 zetels. De PVV, het CDA en D66 zouden allemaal 19 hebben gekregen. GroenLinks zou volgens de poll 16 zetels krijgen, SP krijgt 14 zetels, ChristenUnie krijgt 6, terwijl de PvdA uitkomt op slechts 9 zetels. De exitpoll is echter niet de definitieve uitslag, want het gaat om een peiling bij een kleine groep stemlocaties. 

Uit de exitpoll zou blijken dat de Groningse Anne Kuik (11e op kieslijst CDA) in de Tweede Kamer komt. William Moorlag (9e op kieslijst PvdA) zit nog op de wip. Zijn partij krijgt nu ook 9 zetels in de peiling, maar het kan zijn dat lager geplaatste kandidaten meer voorkeursstemmen krijgen. 

Arno Rutte (20e bij VVD) is ook vrijwel zeker. Voor Joost van Keulen (36e bij VVD) heeft nog geen duidelijkheid. Hij is afhankelijk van het eventueel regeren van de VVD, waardoor een aantal Kamerleden in het kabinet komen. Ook Sandra Beckerman (6e bij SP), Henk Nieboer (7e bij PvdA) lijken de Kamer te hebben gehaald. Stieneke de Graaf (6e bij ChristenUnie) gaat een spannende avond tegemoet en dat geldt ook voor Antje Diertens (18e bij D66). 

De meeste Groningers gingen stemmen tussen vijf en zes uur. Toen brachten 13.564 stemgerechtigden hun stem uit bij een van de stemlocaties. 

In Groningen was de opkomst live te volgen via de StembureauApp. Het ging om een proef, waarmee ook in Den Haag, Rotterdam, Zoetermeer en Utrecht wordt geexperimenteerd.

Er waren dit keer 157.993 stemgerechtigden in de gemeente Groningen. Kiezers moesten een stempas én een geldig identiteitsbewijs meenemen om te mogen stemmen. De stembussen waren woensdag tot 21.00 uur geopend.