De afgelopen tijd zijn via de coronamaatregelen studentenverenigingen steeds beschouwd als ‘reguliere horeca’. Door die definitie en de verplichte harde sluiting konden tientallen verenigingen niet meer hun niet-horecagerelateerde activiteiten, zoals sportactiviteiten, studiefaciliteiten, theater- en muziekrepetities aanbieden.
Eize Atzema van de LKvV: “Contacten met andere studenten, ook buiten de collegebanken, zijn essentieel voor de mentale gesteldheid van de individuele student. Juist dat sociale contact, op cultureel, sportief en maatschappelijk gebied, is iets waaraan wij als verenigingen kunnen bijdragen. Maar dat kan alleen als ons de mogelijkheden daartoe worden geboden, bijvoorbeeld door de heropening van sociëteiten en de heropstart van het verenigingsleven. Het is de allerhoogste tijd voor passende aanpak van de negatieve effecten voor het studentenwelzijn.”
En dat vinden de Groningse studentenverenigingen ook. Manou de Groot van Navigators Studentenvereniging Groningen: “We constateren binnen onze vereniging dat het mentaal welzijn van leden achteruit gaat door een tekort aan sociale contacten. Leden geven aan dat de verbinding met elkaar hierdoor afneemt, en het een gevoel van uitzichtloosheid toeneemt. Dit vinden wij erg zorgelijk. Er voor elkaar zijn, en om elkaar denken staan bij ons hoog in het vaandel en daarom hebben wij besloten ons aan te willen sluiten bij inhoud de brandbrief.” Coen Heere van R.K.S.V. Albertus Magnus sluit zich bij haar aan: "Wij herkennen ons hier zeker in en hebben daarom met de andere Groningse studentenverenigingen ook onze eigen brandbrief opgesteld en ondertekend". Deze Groningse brandbrief is gepubliceerd door Contractus.
De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie onderschreef op 11 januari jl. het belang van het sociaal contact voor studenten en scholieren in hun brandbrief. Daarnaast bleek al in november 2021 dat het slecht gesteld was met de mentale gezondheid onder studenten, uit onderzoek van Trimbos en het RIVM. Gevoelens van eenzaamheid bleken wijdverspreid te zijn en sterk samen te hangen met andere psychische klachten. Bij de ruime meerderheid bleek dit mede door de coronacrisis- en maatregelen te komen.
Namens haar 48 studentenverenigingen en de 12 Plaatselijke Kamers van Verenigingen wil de LKvV dat daarin nu verandering komt door in het coronabeleid en de sluitingen in de horeca het onderscheid te maken tussen studentenverenigingen en (besloten) sociëteiten, en gewone, openbaar toegankelijke horeca. De koepel wil, namens alle aangesloten verenigingen, nu in gesprek met kabinet, Veilgheidsberaad en de burgemeesters over de concrete invulling van dit onderscheid.
Nieuws
Ook Groningse studenten pleiten voor coronabeleid op maat in brandbrief aan kabinet en burgemeesters
De acht Groningse studentenverenigingen die zijn aangesloten bij de Groningse Kamer van Verenigingen, Contractus, hebben in samenwerking met de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) en de Plaatselijke Kamers van Verenigingen een brandbrief naar het kabinet, de burgemeesters van negen studentensteden, en het Veiligheidsberaad gestuurd. Zij roepen op tot coronabeleid op maat dat duidelijk onderscheid maakt tussen studentenverenigingen en (besloten) -sociëteiten, en gewone, openbaar toegankelijke horecagelegenheden.
Leestijd: 2 minuten