nieuws

17 jun 2016, 13:01

OM eist 8 jaar cel tegen Jumbo-afperser

OM eist 8 jaar cel tegen Jumbo-afperser

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een onvoorwaardelijke celstraf van acht jaar geëist tegen Alex O., de vermeende afperser van supermarktketen Jumbo.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Alex O. wordt verdacht van het plaatsen van twee explosieven bij supermarkten, het doen van bommeldingen en het afpersen van de keten. De verdachte zou 2000 bitcoins van het bedrijf hebben geëist. Die vertegenwoordigen een bedrag van meer dan 1 miljoen euro.

De verdachte is zelf bij zijn rechtszaak in de rechtbank van Groningen aanwezig. Hij ontkent elke betrokkenheid bij de zaak.

Volgens RTV Noord eist Jumbo een schadevergoeding van 113.837 euro. Tijdens de rechtzaak las de officier van justitie een slachtofferverklaring van de supermarktketen voor. Daarin zegt de directie van Jumbo dat de bomdreigingen naast de materiële schade door omzetverlies en extra beveiliging ook grote maatschappelijk en persoonlijk met zich meebrachten.

De poging toto afpersing zou ook een enorme impact op de familie Van Eerd als aandeelhouder van Jumbo hebben gehad. "Zij maakten zich omgerust over de veiligheid en klanten en medewerkers", aldus de officier.

"Ze hebben alles gedaan wat in hun vermogen lag om te voorkomen dat er slachtoffers zouden vallen. Dat ze vooral met de handen op de rug toe moesten zien, vonden ze bijzonder moeilijk", zo staat in de slachtofferverklaring.