nieuws

01 apr 2016, 11:11

Noordpool Orkest en acteur Hans Dagelet: bijzonder Werkman-concert in De Oosterpoort

Noordpool Orkest en acteur Hans Dagelet: bijzonder Werkman-concert in De Oosterpoort

Met het pamflet ‘Aanvang van het violette jaargetijde’ riep Hendrik Werkman in 1923 kunstenaars op tot nieuwe moed en onafhankelijkheid. Deze hartenkreet is voor het Noordpool Orkest van Reinout Douma en acteur Hans Dagelet de inspiratie voor een theaterconcert met hiphop, drum n bass, jazz, trash, poetry slam, rock en de klanken van strijkers. Volgende week in Drachten (6 april) en Groningen (7 april).

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Met dit concert neemt Dagelet het stokje over van Werkman, die de kunstenaars in zijn pamflet opriep meer lef te tonen. ‘Het wordt tijd waarachtig, dat er iets gedaan wordt. Er MOET getuigd en gesproken worden.’ schreef Werkman. Componist Reinout Douma nam de uitdaging aan en maakte splinternieuwe orkestmuziek om de woorden van Werkman kracht bij te zetten.

Hans Dagelet gromt, zingt, spreekt en fluistert teksten van Werkman en Willem de Wolf. De regie is in handen van Ko van den Bosch. Deze mix levert een stormachtig en Werkmanwaardig concert op, want alleen ‘een orkaan kan de lucht zuiveren’,  aldus de Groningse kunstenaar.  

Violet, muziek voor morgen – de Werkman Suite speelt op:

6 april Drachten De Lawei
7 april Groningen Stadsschouwburg
13 april Assen De Nieuwe Kolk

Kaarten zijn te koop via de theaters.