nieuws

15 sep 2015, 17:05

Noodopvang voor 1000 vluchtelingen bij Beerta

Bij het Groningse Beerta, vlakbij Blauwestad, komt een noodopvang voor maximaal duizend vluchtelingen. Dat hebben het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de gemeente Oldambt afgesproken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De vluchtelingen worden opgevangen in noodgebouwen. Het gaat om mensen van wie de asielprocedure nog moet worden gestart of die wachten op een beslissing. In eerste instantie is de noodopvang een half jaar open, maar dat kan met nog een half jaar worden verlengd.

Het is nog niet bekend wanneer de noodopvang opengaat. Omwonenden worden dinsdag geïnformeerd en kunnen donderdag terecht op een bijeenkomst. Beerta ligt vlakbij Blauwestad: een woongebied rond het Oldambtgebied dat is bedoeld om oost-Groningen een economische impuls te geven. De provincie Groningen wil rijke westerlingen interesseren om er een woning te kopen, maar er is nog maar een fractie van de kavels verkocht.

De instroom van voornamelijk Syrische vluchtelingen in Nederland is op dit moment erg hoog. Zo kwamen alleen al dit weekend meer dan 3000 vluchtelingen naar Nederland. Die moeten zich eerst melden bij het COA in Ter Apel, waarna hun asielprocedure gestart kan worden.

Vluchtelingen die niet meer terechtkunnen in Ter Apel, moeten eerst naar noodopvangcentra en kunnen zich straks ook melden bij een nieuw aanmeldcentrum Budel. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) riep dinsdag ook gemeentes op om mee te werken aan de opvang van asielzoekers.

Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel staat vrijwel voortdurend een rij voor de ingang van tientallen families en groepen vluchtelingen uit Syrië. Na hun vaak enorm lange reis rest ze in Ter Apel nog een laatste voettocht van de bushalte over een verlaten weg langs een maïsveld naar het afgelegen aanmeldcentrum.

Maar weinigen spreken goed Engels. Andere asielzoekers, die soms al jaren in Ter Apel verblijven, wijzen ze de weg. De enkeling die zich wel verstaanbaar kan maken, wil maar weinig kwijt. ,,We willen nu naar binnen", zegt Ahmed uit Syrië terwijl het regent. ,,Over mijn herinneringen aan de reis wil ik niet praten."