nieuws

11 dec 2015, 10:10

NNO geeft groots concert: What’s on David Bowie’s Playlist?

NNO geeft groots concert: What’s on David Bowie’s Playlist?

Het NNO geeft vrijdag- en zaterdagavond twee concerten met als titel: ‘What’s on David Bowie’s Playlist?’. Met een verrassend programma belicht het NNO in De Oosterpoort de muzikale inspiratie van het popfenomeen. En je kunt er nog bij zijn. Het NNO gaf de afgelopen dagen al een voorproefje op het concert, onder andere bij de opening van de tentoonstelling.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Een van Bowies favoriete muziekwerken is Vier letzte Lieder van Richard Strauss. Het album Heathen uit 2002 is geënt op de melancholie, de spirituele twijfel en het besef van eindigheid die in Strauss’ muziek vervat liggen. Wat naar eigen zeggen evenmin op Bowies playlist ontbreekt, is muziek van de minimalistische componist John Adams. Het briljant georkestreerde Short Ride in a Fast Machine is net zo opwindend als de titel doet vermoeden.

Bowies album Heroes uit 1977 was het vertrekpunt van de symfonie Heroes van Philip Glass. Bowie omschreef de verwantschap tussen beide werken als die tussen een van elkaar vervreemde broer en zus met toch dezelfde familietrekjes. Anthony Fiumara - ‘composer in residence’ bij het NNO - maakt een compilatie van grote Bowie-hits. Ook de muziek van Ryuichi Sakamoto uit de film Merry Christmas Mr. Lawrence, met prachtig acteerwerk van Bowie, staat op het programma. Dj en radiopresentator Eric Corton - artist in residence bij het NNO - leidt de werken in.

Er zijn nog kaarten beschikbaar voor de twee concerten en die kun je hier bestellen. Twee GIC-lezers wonnen overigens onlangs kaarten voor het concert. We wensen Nienke de Ruiter en Floor Jonker veel plezier!