Nieuws

Nedmag: 500 banen op de tocht bij uitblijven toestemming nieuwe zoutwinvergunning

Het bedrijf Nedmag – dat magnesiumzout wint in oost-Groningen –  vreest voor haar voortbestaan wanneer er geen toestemming komt voor winning vanuit een nieuwe locatie. Het bedrijf vreest dat het de dupe is van de ongerustheid door de aardbevingen ten gevolge van de gaswinning, en dat er daarom geen toestemming komt voor nieuwe winning. Maar volgende directeur Ber Jan Bruning is winning van magnesiumzout totaal iets anders dan gaswinning, en zorgt zoutwinning niet voor bevingen. Volgens Bruning staan 500 banen op de tocht wanneer de gemeente Hoogezand- Sappemeer geen toestemming geeft, zo liet hij zaterdag weten via RTV Noord.


Leestijd: 2 minuten

Nedmag: 500 banen op de tocht bij uitblijven toestemming nieuwe zoutwinvergunning
Nedmag: 500 banen op de tocht bij uitblijven toestemming nieuwe zoutwinvergunning

Nedmag is een Gronings bedrijf, dat als enige bedrijf in Nederland  magnesiumzout wint. Deze hoog zuivere magnesiumzoutlagen bevinden zich uitsluitend in Noord-Nederland.

Nedmag wint sinds 1972 magnesiumzout bij Borger- en Tripscompagnie. Sinds 1993 wordt het zout gewonnen via de zogeheten “squeeze-methode”, waarbij een gelijkmatige bodemdaling ontstaat. Volgens de winningsvergunning voor de huidige locaties in de nabijheid van Veendam mag Nedmag zout winnen totdat een bodemdaling van 65 cm bereikt wordt, wat rond 2030 het geval zal zijn. Nedmag is nu al van start gegaan met de plannen voor een nieuwe locatie omdat zowel vergunningstrajecten als aanleg en ontwikkeling van nieuwe zoutbronnen veel tijd kosten.

B en W van Hoogezand-Sappemeer voelen er niets voor om mee te werken aan het geven van een vergunning, omdat er ongerustheid is ontstaan bij inwoners. “Wij hebben begrip voor die emoties en onrust en kennen die ook van dichtbij; veel van onze medewerkers wonen in het aardbevingsgebied en ondervinden de gevolgen van gaswinning. Naast begrijpelijke emoties zijn er ook de feiten over zoutwinning als veilige en verantwoorde manier van mijnbouw.”, zo schrijben B en W

Alle wetenschappelijke studies en rapporten en bouwkundige inspecties hebben uitgewezen dat gelijkmatige bodemdaling niet tot schade aan gebouwen leidt. Dit geldt ook voor oudere gebouwen. Zeer recent is dit nogmaals onderzocht en bevestigd door Deltares, aldus B en W in een brief aan  de gemeenteraad.

Voor Nedmag staat de continuïteit van het bedrijf op het spel, en voor de regio de werkgelegenheid van totaal ruim 500 mensen. Meer dan een kwart van de werknemers van Nedmag, vaste onderhoudscontractor IJsseltechnologie en buurbedrijf Kisuma, woont in de aanstaande gemeente Midden-Groningen, nog eens ruim een kwart van de werknemers woont in de gemeente Veendam.

Nedmag besteedt jaarlijks circa 2 miljoen euro aan lokale inkoop in de regio Hoogezand-Sappemeer. Huidige zoutwinning en gevolgen.

Maandagavond – vanavond – zal directeur Bruning de gemeenteraad ervan proberen te overtuigen om het plan niet te tegen te houden. Volgens de Nedmag – directeur is Hoogezand-Sappemeer ten onrechte bang voor aardbevingen door zoutwinning. 'Zoutwinning en aardbevingen hebben niets met elkaar te maken.De winning van magnesium is absoluut anders dan gas.', zo zei hij tegen RTV Noord.