nieuws

02 sep 2015, 10:10

NAM moet waardevermindering van woningen meteen vergoeden

NAM moet waardevermindering van woningen meteen vergoeden

De NAM moet meteen opdraaien voor de waardevermindering van woningen in het bevingsgebied. Dat blijkt na de uitspraak van de rechtbank in Assen in de zaak van de stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG) tegen de NAM.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Huizenbezitters kunnen bij de NAM een compensatie krijgen als hun woning in waarde is gedaald als gevolg van aardbevingen. Daarvoor hoeft een woning geen fysieke schade te hebben. Bovendien hoeft een huis niet eerst verkocht te worden. De NAM vergoedde tot dusver alleen waardevermindering, als een woning werd verkocht. Daar maakt de rechter een einde aan.

Eerdere rapporten spraken van een gemiddelde waardedaling van 2 tot 5 procent als gevolg van de aardbevingen. Volgens de rechter is de waardedaling in principe niet veel hoger. Huizenbezitters zullen dat duidelijk moeten aantonen. De situatie wordt per woning bekeken.

De NAM kon nog niet zeggen of ze tegen de uitspraak van de rechter in beroep gaan. “We hebben kennis genomen van de uitspraak van de rechtbank”, zegt Martijn Verwoerd, directielid van de NAM. “We gaan ons beraden op vervolgstappen.” De NAM heeft drie maanden de tijd om in hoger beroep te gaan.

De stichting WAG reageerde verheugd op de uitspraak. Ze hopen dat de NAM nu stopt met procederen en niet in hoger beroep gaat. "Het is tijd voor de NAM om over de brug te komen", aldus advocaat Pieter Huitema.

Gedupeerden reageerden blij op de uitspraak. Als de uitspraak van de rechtbank stand houdt, dan kan de NAM naar verluidt een miljardenclaim tegemoet zien. De stichting WAG behartigt nu de belangen van honderden huizenbezitters en twaalf woningcorporaties en gaat voor hen claimen bij de NAM. De woningbezitters die niet bij NAM zijn aangesloten, moeten zelf een claim indienen.