nieuws

12 mrt 2017, 14:02

NAM is al bijna klaar met onderzoek naar toename aantal bevingen

NAM is al bijna klaar met onderzoek naar toename aantal bevingen

De NAM is al bijna klaar met het onderzoek naar de toename van het aantal bevingen rondom Loppersum. De resultaten gaan deze week naar het Staatstoezicht op de Mijnen (SoDM). Dat heeft de NAM laten weten op hun eigen website.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:


Het SoDM vroeg de NAM om te kijken hoe het kan dat er in het hart van het bevingsgebied meer en sterkere bevingen zijn. Dat onderzoek viel onder een groter onderzoek naar de gevolgen van gaswinning en aardbevingen.

De Raad van State oordeelde vorig jaar nog dat alles gaswinningsputten rondom Loppersum dicht moeten. Dat leek toen effect te hebben, want de bodem werd rustiger. Het aantal bevingen nam echter sinds februari weer toe. Rondom Loppersum waren er sindsdien  al zeven aardbevingen met een kracht van tussen de 1.1 en 2.1 op de schaal van Richter.

Burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum vroeg de NAM ook al naar extra onderzoek. Dat benadrukte hij zaterdag na de aardbeving in Zeerijp met een kracht van 2.1. De NAM liet daarop weten dat het onderzoek bijna klaar is.

Het is nog niet bekend wanneer de resultaten van het onderzoek naar buiten worden gebracht.