Nieuws

Nabestaanden willen snel noodweg bij dodelijke spoorwegovergang Winsum

De noodweg bij de onbewaakte overgang in Winsum, waar in november achttien personen gewond raakten bij een ongeval, moet er al half februari liggen. Dat is de eis van nabestaanden van twee mannen die eerder bij diezelfde overgang omkwamen. Zij staan op woensdag 14 december tegenover ProRail in een kort geding bij de rechtbank in Leeuwarden.


Leestijd: 1 minuut

Treinen bij Winsum gaan toeteren bij overgang
Treinen bij Winsum gaan toeteren bij overgang

ProRail kwam onlangs tot een akkoord met de eigenaar van de grond, waarover de noodweg wordt aangelegd. De noodweg zou zo snel mogelijk worden gerealiseerd. Volgens Arvin Kolder, de advocaat van de nabestaanden, zou er op dit moment nog geen schriftelijk contract liggen.

“ProRail heeft al vaker beloftes gedaan, maar die waren keer op keer niets waard”, zegt Kolder. “Er is nu nog steeds geen duidelijkheid. We willen in een kort geding met dwangsommen afdwingen dat er nu snel actie wordt ondernomen.”

De nabestaanden willen ook dat er een verkeersregelaar bij de overweg komt, zolang de noodweg er nog niet ligt. “De beveiliging is nu nog niet afdoende”, zegt Kolder. Daarmee doelt hij op de matrixborden die ProRail meteen na het ongeluk plaatste. “Toen ik er langs reed, stonden ze niet eens aan”, aldus Kolder.

Eerder was al bekend dat nabestaanden van de 24-jarige Gerjon Kazemier, die in oktober 2014 overleed bij een treinongeluk, het kort geding hadden aangespannen. Daar sluiten nu ook de nabestaanden van Harry Torrenga, die in april 2014 om het leven kwam, en de vrouw van een melkwagenchauffeur zich bij aan.

De advocaat hoopt dat er nog voor het einde van het jaar een uitspraak ligt. Volgens hem heeft ProRail na de behandeling van de zaak nog acht weken de tijd om de noodweg aan te leggen. “Dat is genoeg tijd”, vindt hij.