nieuws

04 sep 2016, 10:10

‘Moving Landscapes’ winnaar Gouden Suikerbiet

‘Moving Landscapes’ winnaar Gouden Suikerbiet

De korte documentaire Moving Landscapes van regisseur Froukje van Wengerden is zaterdagavond uitgeroepen tot winnaar van de Gouden Suikerbiet. Dat gebeurde tijdens openluchtbioscoop Zienemaan & Sterren dat dit weekend plaatsvindt op het voormalige Suikerunie-terrein in Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Van Wengerden wint een suikerbiet en een geldprijs van 500,- euro. De Gouden Suikerbiet is een prijs voor de beste korte film in Noord-Nederland. Noordelijke filmmakers konden tot 1 augustus hun beste film insturen. De film moest daarbij opgenomen zijn in Noord-Nederland of de maker moest uit het Noorden afkomstig zijn. Bovendien mocht de film niet langer dan tien minuten zijn.

De prijs is door de organisatie van Zienemaan & Sterren in het leven geroepen om jonge filmmakers te ondersteunen en ruimte te bieden aan nieuw talent.Zienemaan & Sterren kreeg in totaal dertig inzendingen uit Groningen, Friesland en Drenthe binnen. Van alle inzendingen gingen er vijf door naar de volgende ronde.

De winnaar werd uiteindelijk gekozen door een jury bestaande uit Kirsten Ruber (directeur Go Short – International Short Film Festival Nijmegen), Miklós Kiss (Docent film- en mediastudies aan de Rijksuniversiteit Groningen) en Barend de Voogd (Filmjournalist en hoofdredacteur Schokkend Nieuws).

De jury koos voor deze documentaire vanwege ‘de adembenemende cinematografie en het poëtische karakter van de film’. ‘Moving Landscapes neemt je mee op reis door een wereld die enerzijds realistisch is, anderzijds aanvoelt als een droom’, aldus de jury.


Regisseur Froukje van Wengerden is afkomstig uit het Friese Ferwert. Ze studeerde Media & Cultuur aan de UvA en volgde een Master Filmstudies in Antwerpen. Daarna studeerde ze Regie Documentaire aan de Nederlandse Filmacademie.