nieuws

15 jan 2018, 09:09

Moorlag mag toch blijven als Kamerlid

Moorlag mag toch blijven als Kamerlid

William Moorlag mag van de PvdA toch Tweede Kamerlid blijven. Dat is de uitkomst van een onderzoek naar het handelen van Moorlag, toen hij nog directeur was van de sociale werkplaats Alescon. Moorlag werd beticht van het inzetten van schijnconstructies. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Alescon huurde honderden arbeidsgehandicapten in via een uitzendbureau dat de werkplaats zelf had opgericht. Ze liepen daardoor extra loon en regelingen mis. Hoewel Alescon de constructie samen met de vakbond had opgezet, oordeelde de rechter dat die niet rechtmatig was. Ook de PvdA verzet zich juist tegen schijnconstructies.

Uiteindelijk oordeelde de driekoppige onderzoekscommissie dat dat constructie inderdaad niet goed was, maar dat de bedoelingen van Moorlag juist goed waren. Ook was het handelen van de directie onderbouwd met stevige juridische adviezen. Moorlag probeerde juist zoveel mogelijk arbeidsgehandicapten aan het werk te krijgen.

De commissie vindt wel dat Moorlag meer afstand had moeten nemen in de pers. Ook had hij de partij beter moeten betrekken bij de kwestie. Moorlag zelf heeft zijn excuses aangeboden voor de manier waarop hij heeft gecommuniceerd.

De partij verzocht Moorlag in december nog om te vertrekken, maar komt daar nu van terug. De Groningse politicus weigerde ook om zijn zetel op te geven en krijgt nu gelijk.