nieuws

23 okt 2017, 10:10

Mogelijk toch doorstart voor noordelijk bevolkingsonderzoek Lifelines

Mogelijk toch doorstart voor noordelijk bevolkingsonderzoek Lifelines

Mogelijk kunnen de ruim 165.000 noorderlingen die deelnemen aan het grootschalige bevolkingsonderzoek Lifelines toch voor een derde keer onderzocht worden. Volgens UMCG-bestuurder Jos Aartsen heeft het ministerie van VWS toegezegd dat er geld beschikbaar komt voor deze derde screeningsronde.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Lifelines startte in 2006. Het doel was om dertig jaar lang een groot aantal noorderlingen medisch te volgen. De gegevens die dit oplevert, kunnen door de medische wetenschap gebruikt worden voor onderzoek naar preventieve behandelingsmethoden.

 

Het afgelopen decennium draaide het onderzoek op subsidies, maar die zijn na dit jaar niet langer beschikbaar. Zonder nieuwe financiële steun loopt het onderzoek op zijn eind: de onderzoekslocaties in Groningen, Assen , Heerenveen en Hoogeveen zullen binnenkort de deuren al sluiten.

 

Als er inderdaad geld komt om de derde onderzoeksronde te financieren, zullen de locaties hun deuren weer openen. In het Dagblad van het Noorden geeft Aartsen aan dat hij nog druk aan het lobbyen is om dat geld veilig te stellen, maar dat er al een toezegging ligt van het ministerie.

 

Daarnaast put hij hoop uit een passage in het regeerakkoord over het inzetten op de preventie van gezondheidsproblemen; iets waar Lifelines veel aan kan bijdragen.