nieuws

02 aug 2015, 14:02

'Mister FC Groningen' Piet Fransen overleden

'Mister FC Groningen' Piet Fransen overleden

FC Groningen-clubicoon Piet Fransen is in de nacht van zaterdag op zondag overleden. De geboren Groninger speelde in totaal 484 officiële wedstrijden voor FC Groningen en voorganger GVAV en kwam tot zes optredens in Oranje. Fransen is 79 jaar oud geworden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Fransen begon zijn loopbaan bij het Groningse Velocitas en kwam vervolgens tussen 1957 en 1973 in het betaalde voetbal uit. Tweemaal verruilde hij Groningen voor Rotterdam, om beide keren al na één seizoen weer in Groningen terug te keren.

In zijn loopbaan scoorde Fransen in totaal 82 officiële doelpunten voor Groningen. In zijn zes interlands wist hij één keer het net te vinden.

Ook na zijn actieve loopbaan bleef Fransen betrokken bij de FC. Als supporter, maar ook als chauffeur voor jeugdspelers en als scout. In 2011 nam hij afscheid bij FC Groningen en werd de oosttribune van Euroborg naar hem vernoemd.

In 2007 werd op de plek waar voorheen het Oosterparkstadion stond een laan naar de middenvelder vernoemd. Twee jaar later, toen hij vijftig jaar actief was voor achtereenvolgens GVAV en FC Groningen, kreeg Fransen de erepenning van de Provincie Groningen.

Om Fransen te eren zal zondagavond, voorafgaand aan de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tussen FC Groningen en PSV, een minuut stilte in acht worden genomen. Ook zullen de spelers van FC Groningen rouwbanden dragen tijdens de wedstrijd.


Foto: Erik Koch, Anefo (Nationaal Archief)