nieuws

09 jan 2016, 11:11

Minister Kamp wil omkering bewijslast voor zomer door Kamer drukken

Minister Kamp wil omkering bewijslast voor zomer door Kamer drukken

Minister Kamp wil de omkering van de bewijslast voor het bevingsgebied snel invoeren. Het wetsvoorstel wil hij het liefst voor de zomer door de Eerste en Tweede Kamer loodsen. Dat laat Kamp weten in antwoorden op Kamervragen van de PvdA.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het wetsvoorstel zou inmiddels bij de Raad van State liggen. Kamp heeft ze gevraagd om het voorstel met spoed te bekijken. Dan kan hij het wetsvoorstel in de Tweede Kamer neerleggen. Als er dan snel een klap op komt en in de Eerste Kamer wordt het voorstel ook goedgekeurd, dan kan de wet nog voor de zomer van kracht zijn.

Bij de omkering van de bewijslast moet de NAM aantonen dat schade niet door de gaswinning wordt veroorzaakt. Nu nog moeten huizenbezitters aan kunnen tonen dat schade aan hun huis door de bevingen komt.

Kamp was eerst nog tegen de omkering van de bewijslast. Omdat een amendement van de PvdA en de Partij voor de Dieren werd aangenomen, ging hij alsnog overstag. De PvdA heeft blij gereageerd op de antwoorden van Kamp. “Dit is goed nieuws voor de inwoners van Groningen”, zegt Kamerlid Tjeerd van Dekken.