nieuws

11 jul 2016, 17:05

Minister Asscher wil meer Groningers aan het werk bij versterkingsoperatie

Minister Asscher wil meer Groningers aan het werk bij versterkingsoperatie

Meer Groningers moeten met een baan gaan profiteren van het versterken en bevingsbestendig bouwen van huizen en gebouwen in Groningen. Dat wil minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die hoopt dat de enorme operatie kan lijden tot duizenden banen voor de Groningers.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De minister tekende maandag in Groningen een overeenkomst met onder andere de provincie, de bevingsgemeenten, de NAM en het CVW, de Nationaal Coördinator Groningen, scholen en Bouwend Nederland. In de intentieverklaring staat dat alle partijen er zoveel mogelijk aan gaan doen om het het versterken en bevingsbestendig bouwen uit te laten voeren door nieuwe Groningse vakkrachten, werklozen en arbeiders met een afstand tot de arbeidsmarkt.

,,Er moet hier ontzettend veel gebeuren en het zou slecht zijn als dat uiteindelijk wordt gedaan door arbeidsmigranten, zoals eerder wel in de Eemshaven het geval was”, zegt Asscher. Volgens de minister zijn er veel ,,regeltjes”, maar kun je door samen te werken er voor zorgen dat het werk zoveel mogelijk in de provincie terecht komt. ,,Dat moet gewoon”, aldus Asscher.

De provincie Groningen kan van de versterkingsoperatie profiteren door afspraken te maken over het verplicht inzetten van Groningse werklozen. Door jongeren en vakkrachten als specialisten op te leiden, kunnen Groningse bouwbedrijven een voordeel krijgen bij grote aanbestedingsprocedures.

,,Als je alleen al ziet dat er hier 65 nieuwe scholen worden gebouwd, dan kan het voor de Groningers uiteindelijk over een langere periode gaan om duizenden banen en een economische impuls van honderden miljoenen.”

,,Als alle partijen zich daar maximaal voor inzetten, dan halen we tenminste nog één positief ding uit alle ellende”, aldus de minister. Asscher was de hele dag op bezoek in Groningen. Hij praatte met bewoners over de herbouw- en versterkingswerkzaamheden. ,,Je ziet mensen die volop met de toekomst bezig zijn, maar je hoort ook verdrietige verhalen", zegt Asscher. Ook ging de minister langs bij het Alfa-college in Groningen. Bij die MBO-instelling werd hij door vakkrachten en leerlingen bijgepraat over nieuwe technieken voor bevingsbestendig bouwen.