nieuws

29 sep 2015, 11:11

Minder aanmeldingen Groningse studentenverenigingen

Minder aanmeldingen Groningse studentenverenigingen

Groningse studentenverenigingen zagen het aantal leden dit jaar licht dalen. Landelijk schrijven zich juist steeds meer studenten in bij een vereniging.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

 

Dat meldt de Universiteitskrant. Opvallend is dat Vindicat, de oudste en jarenlang ook de grootste studentenvereniging van de stad, qua ledenaantal wordt ingehaald door Albertus Magnus. Vindicat kon dit jaar 325 nieuwe leden bijschrijven; Albertus haalde 422 nieuwe leden binnen. Albertus heeft nu in totaal 2300 leden; bij Vindicat blijft de teller steken op 2190.

 

Waarom steeds minder Groningse studenten zich bij een vereniging aansluiten, is niet bekend. Marck Timmermans van Contractus, de Groningse Kamer van Verenigingen, vermoedt dat de invoering van het leenstelsel een boosdoener kan zijn. Omdat studenten minder geld te besteden hebben, laten ze verenigingen links liggen.  Dat minder studenten op kamers gaan, kan ook een reden zijn, zegt hij.

 

Volgens Timmermans is er geen reden tot paniek. De Groningse verenigingen groeiden afgelopen jaren juist fors. Dat er dan een keer een minder jaar tussen zit, is dan onvermijdelijk, aldus Timmermans.

 

Albertus kreeg er dit jaar dus de meeste leden bij (422), gevolgd door Vindicat (325). Dizkartes mocht 171 nieuwe leden bijschrijven. De vereniging die de minste aanmeldingen kreeg, is het Friese Bernlef: 30.