nieuws

27 mrt 2017, 11:11

Meeste aardbevingsgedupeerden laten schade gewoon uitbetalen

Meeste aardbevingsgedupeerden laten schade gewoon uitbetalen

Ruim zestig procent van de bewoners in het aardbevingsgebied die schade aan hun huis hebben, laat het schadebedrag uitbetalen. Ze schakelen dan zelf een bouwbedrijf in.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens het onderzoek van de Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders  is er slechts één persoon die het geld heeft gebruikt om bijvoorbeeld een nieuwe televisie te kopen. Alders ontkracht dan ook de geruchten dat veel gedupeerden het schadebedrag gebruiken voor andere zaken. 

Ongeveer veertig procent van de gedupeerden laat de schade afhandelen door het Centrum Veilig Wonen.

Betrouwbaar
De andere bewoners kozen voor uitbetaling van het bedrag, zodat ze zelf de schade kunnen verhelpen of daarvoor een bouwbedrijf in kunnen schakelen. Van dat aantal heeft negentig procent de schade al laten verhelpen. Tien procent heeft het geld nog niet uitgegeven of ontvangen.

Veel bewoners kiezen voor uitbetaling omdat ze een eigen aannemer betrouwbaarder vinden en liever zelf verantwoordelijk zijn voor de financiële afhandeling. Ook houden ze het geld liever apart, omdat de kans op vervolgschade groter is en ze de problemen liever in één keer aanpakken.

Tevredenheid
Uit het onderzoek blijkt verder dat het proces van schade melden is verbeterd. Wel is zichtbaar dat de bewoners minder tevreden zijn over de afhandeling van de schade, zeker als men langer in het proces zit en de bewoners het niet eens zijn met het schaderapport.